VN-Secretaris-Generaal Guterres: "Tsunami aan desinformatie". Foto: thecradle.co
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Wat gebeurde er echt op 7 oktober? Wie bombardeerde het hospitaal? Israël blijft liegen, media blijven ze geloven

Hoeveel doden is genoeg doden? Wat gebeurde echt op 7 oktober? Wie houdt onderhandelingen tegen? Van Sabra en Shatila over Shireen Abu Akleh tot het al-Ahli-hospitaal: de massamedia blijven de leugens van Israël reproduceren. Tegendraads antigif tegen journalistiek in de 21ste eeuw...

vrijdag 27 oktober 2023 12:45
Spread the love

 

Foto: thecradle.co

Klopt wat Israël beweert over 7 oktober en door de media wordt overgenomen? Er werden inderdaad onschuldige burgers vermoord tijdens de uitval van Hamas, maar uit officiële cijfers blijkt dat de aantallen veel lager zijn dan wordt beweerd en dat berichten over een aantal specifieke wreedheden vals blijken te zijn, zoals de verhalen over onthoofde baby’s en groepsverkrachtingen. Wat gebeurde er nu echt op 7 oktober?

 

Foto: X @HoyPalestina

Jonathan Cook, voormalig Guardian-journalist, nu onafhankelijk journalist vanuit Nazareth in Israël stelt vast dat de mainstream media Israël toch blijven volgen nadat ze op de zoveelste leugen worden betrapt. De desinformatie over de aanslag tegen het al-Ahli hospitaal werkt volgens het vaste scenario: eerst keihard ontkennen, daarna verwarring zaaien tot de aandacht verslapt en de uiteindelijke bekentenis naar pagina tien verhuist.

 

 

 

Na een zoveelste bombardement… Foto: X Saleh Aljafarawi

Israël heeft reeds meerdere malen meer het aantal burgerslachtoffers gemaakt dan het aantal slachtoffers die vielen tijdens de uitval van Hamas – en over die laatste slachtoffers blijven de officiële cijfers van de Israëlische overheid afnemen terwijl de desinformatie doorgaat. Dan hebben we het niet eens over alle slachtoffers in Gaza en de bezette Westelijke Jordaanoever voor 7 oktober. 2023 was voor 7 oktober reeds het bloedigste jaar in 20 jaar op de Westelijke Jordaanoever (waar Hamas niet bestaat). Hoe lang blijven media en politici ongevoelig voor die realiteit?

 

 

 

De VS blokkeren elk voorstel voor een staakt-het-vuren terwijl ze de wapenleveringen naar Israël nog opdrijven. Ben Norton overloopt op zijn videoblog Geopolitical Economy hoe cynisch en hypocriet de regering van zijn land meewerkt aan wat volgens Joods-Israëlisch historicus Raz Segal, hoogleraar Studies van Holocaust en Genocides aan de University of Stockton (VS), neerkomt op genocide.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!