Collage: dwm. Foto's: zie hieronder
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Onze tegendraadse selectie bij MO, De Correspondent, SamPol en sociaal.net

Nieuwkomers verdwalen op de Belgische arbeidsmarkt, smartphones verzieken de mentale gezondheid van onze kinderen, het is een mythe dat België teveel uitgeeft aan sociale zekerheid en de werkdruk neemt alsmaar toe voor de verpleegkundigen…  U zei? Tussen alle internetbagger door is in de Lage Landen heel wat degelijke informatie beschikbaar bij onze Tegendraadse alternatieve media.

vrijdag 8 september 2023 14:19
Spread the love

 

Cartoon: mo.be/Justine Corrijn

Zeer degelijk hoogopgeleide nieuwkomers met bakken werkervaring vinden als leefloner in ons land weinig kansen om hier bij te dragen aan de maatschappij met hun arbeidsinzet. Drie Syrische koppels getuigen: “Ik kreeg eerst 4 jaar leefloon, terwijl het reeds na 1,5 jaar had gekund.”  Een reportage van Samira Bendadi voor MO*.

 

 

 

Foto: kris krüg/CC BY-SA 2:0

De introductie van smartphones op de consumptiemarkt is zowat de meest ingrijpende verandering in ons dagelijks leven. We ondergaan passief een gigantisch sociaal experiment met onze jongeren als voornaamste proefkonijnen. Ze verzieken de mentale gezondheid van onze jongeren. Wanneer grijpen we in? Een analyse van Simon van Teutem voor De Correspondent.

 

 

Foto: openclipart/Public Domain

Een hardnekkige VOKA en VBO-meme, maar er klopt niets van. België spendeert niet te veel aan sociale zekerheid, spendeert zelfs minder dan landen die we niet persé vereenzelvigen met degelijke sociale zekerheid, zoals de VS. Matthias Somers van de denktank Minerva dook in de cijfers en kwam tot de nuchtere vaststelling dat pakweg Frankrijk, Nederland, Duitsland en de VS meer uitgeven, wat niet zomaar betekent dat de sociale zekerheid daar beter zou zijn.

 

Foto: mo.be/Robbe Wets

Recent kwamen West-Vlaamse werkgevers op het idee om kandidaat-sollicitanten te gaan zoeken in verre landen als India. Verpleegkundigen uit de Indiase deelstaat Kerala blijken een zeer gedegen opleiding gehad te hebben. Robbe Wets zocht uit hoe deze migratie werkt. Van India naar België: ‘Met iedere verpleegkundige die vertrekt, vergroot de werkdruk voor wie blijft’.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!