Tabel: The Intercept
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Alternatieve media over massale VS-steun aan autoritaire regimes en de wanpraktijken van energiegigant Total

De VS verkoopt wapens aan minstens 48 autoritaire regimes. Het rommelt echter binnen de leidende elites in Washington DC. Meer en meer stemmen roepen op de waanzin van het huidige buitenlandse beleid van de VS te stoppen. De oorlog in Oekraïne moet ook omwille van het klimaat zo snel mogelijk onderhandeld stoppen. De Franse energiegigant Total verbergt zijn klimaatvernietigende activiteiten achter kleine vitrine-investeringen in hernieuwbare energie.

vrijdag 26 mei 2023 13:01
Spread the love

 

Alle holle retoriek van het Witte Huis over de wereldwijde bescherming van de democratie ten spijt verkochten de VS in 2022 wapens aan 48 van de 84 landen die volgens het Regimes of the World System autoritaire regimes zijn. Een rapport van The Intercept geeft details van de échte prioriteiten van de VS, met volgzame NAVO-lidstaten in hun kielzog.

Biden Is Selling Weapons to the Majority of the World’s Autocracies

Er rommelt iets binnen de leidende elites in de VS. Kolonel Lawrence Wilkerson is voormalig stafchef van Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell (2002-2005). Hij wikt zijn woorden niet: “De rest van de wereld denkt dat wij krankzinnig zijn.  Als er één imperialistisch oorlogsmisdadiger is in de wereld, dan is dat de VS. Wij willen onze hegemonie over de EU herstellen… wij willen niet dat (de EU) onafhankelijk wordt van ons.”. Een twitterdraad van Franse blogger Arnaud Bertrand:

The Climate Pod is een organisatie die wekelijks praat met journalisten, activisten, academici en kunstenaars over de klimaatcrisis. Econoom Jeffrey Sachs spreekt over een bijkomende reden om de oorlog in Oekraïne zo snel mogelijk via onderhandelingen te beëindigen, waar nog te weinig aandacht voor is: deze oorlog verergert de klimaatcrisis.

Op vrijdag 26 mei houdt de Franse energiemultinational Total Energies zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Parijs. De samenkomst wordt door klimaatactivisten geblokkeerd. De Franse politie treedt routineus met hardhandige repressie op tegen pacifistische, geweldloze betogers.

Fotomontage: bloomassociation.org

Total doet zeer beperkte kleine investeringen in hernieuwbare energie om zo zijn klimaatverwoestende activiteiten te greenwashen. Dit blijkt uit een rapport van de Franse organisatie Bloom Association over de Franse multinational Total. Bloom Association doet onderzoek naar de vernietiging van de oceanen door de industriële visvangst en door de energiemultinationals.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!