Ouderenzorg, met stip de schandelijkste wanprestatie van de Vlaamse Regering - en ander leesvoer. Foto: Vlaamse Ouderenraad/Catherina Vander Perre
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Leesvoer van eigen bodem, pertinent tegendraads, én wat politieke satire

Dit weekend bieden we in onze rubriek Tegendraads Leesvoer vooral kwaliteit van eigen bodem, met links naar uitstekende websites die het andere nieuws brengen: sociaal.net, RektoVerso en ZIZO Magazine. Verder nog een grappige video van onze tegenvoeters in Australië, met bijtend grappige politieke satire, iets dat navolging verdient. Geeft zin om er ook hier mee te beginnen.

vrijdag 31 maart 2023 15:59
Spread the love

 

Foto: Vlaamse Ouderenraad/ Catherina Vander Perre

Leven in een woonzorgcentrum is duur. Niemand heeft zicht op de totaalfactuur, ook de Vlaamse regering niet. De overheid weet ook niet wie de factuur betaalt, noch hoeveel geld er wegstroomt uit de zorg naar grote vastgoedbedrijven. “Hoe kan je dan een doeltreffend beleid voeren?”, vraagt Nils Vandenweghe van de Vlaamse Ouderenraad zich af in deze Opinie op de site sociaal.net. Sociaal.net biedt achtergrond, verhalen en opinie voor sociale professionals.

 

Foto: rektoverso.be

In Ierland krijgen tweeduizend kunstenaars en kunstwerkers 325 euro per week. Het pilootproject voor een basisinkomen voor kunstenaars zal drie jaren duren, tot 2025. Brengt het ook soelaas in de strijd tegen financiële precariteit in de kunsten? Een analyse van de Ierse aanpak, en de vraag, is dit ook hier toepasbaar? RektoVerso werpt een kritische blik op de samenleving vanuit kunst en cultuur.

 

Willy Hadrossek, gedeporteerd naar Sachsenhausen. Foto: Kazerne Dossin/Landesarchiv Berlin

In het Museum Kazerne Dossin in Mechelen loopt de tentoonstelling Homo’s en lesbiennes in Nazi-Europa. Het is de eerste maal in België dat zo uitgebreid gefocust wordt op het vergeten thema van de moordende nazi-vervolging van andersseksuelen. ZIZO-redacteur Eddy Brouwers bezocht de tentoonstelling en schreef zijn indrukken van deze ‘vergeten tragedie’ neer. ZIZO is het magazine van Çavaria vzw, organisatie die opkomt voor gender- en seksuele diversiteit.

 

 

Satire from down under

Deelnemers aan onze tevredenheidsenquête stelden voor om ook politieke satire te brengen. Een geweldig idee. Hoe we dat zullen doen, nog geen duidelijk idee, maar onze breinen stormen er al over :-).

Hier alvast een voorbeeld van politieke satire van de Australische Juice Media met hun Honest Government Ads from the Australien Government (let op de ‘tikfout‘). Met een sappig Australisch accent maken ze brandhout van de politieke klasse van eigen land.

Een idee dat navolging verdient. Deze clip van 4 minuten gaat over de corruptie in de Australische deelstaatregering van New South Wales.

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!