Foto: zie artikel
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Tegendraads leesvoer eind 2022: jongeren, vakbonden en het meest onderbelicht buitenlands nieuws

Hoe jongeren weer meer betrekken bij de vakbondswerking? Wat is het meest door de mainstream genegeerde buitenlandse nieuws van 2022? Hoeveel verdient een CEO op het einde van zijn eerste werkdag van 2023? Technologie en de 'markt' gaan ons niet redden van de klimaatcrisis. Rusland verlaat onder druk van de sancties de dollarmarkt voor de Chinese yuan (en andere landen volgen).

vrijdag 30 december 2022 10:30
Spread the love

 

Foto: Public Domain

Ongeveer 55 procent van alle Belgische werknemers zijn lid van een vakbond. Dries Goedertier, adviseur van de ACOD-studiedienst ziet meerdere verklaringen voor dat succes, onder meer de sterke betrokkenheid van de vakbonden bij een goed uitgebouwd sociaal overleg. Toch hebben de vakbonden meer en meer moeite om jongeren aan te trekken, omdat zij zich niet aangetrokken voelen tot het ideologisch profiel van de vakbonden. Hij gaat op zoek naar een mogelijke oplossing.

 

Netanyahu/ Foto: Michael Gross/Public Domain

Het meest door de mainstream media genegeerde buitenlandse verhaal van 2022: het toenemende geweld van Israëlische kolonisten tegen de Palestijnse bevolking, onder toeziend en ondersteunend oog van de bezettingstroepen. Dit escaleert reeds lang voor de nieuwe regering onder leiding van Benjamin Netanyahu eraan komt, die de bezette gebieden de facto zal overdragen aan de meest extreemrechtse krachten in Israël.

CEO’s verdienen meer op eerste werkdag 2023 dan meeste werkende mensen in heel 2023. En hier? Tabel: ips-dc.org

Voor het afsluiten van de eerste werkdag van 2023 hebben CEO’s van de grote bedrijven al meer verdiend dat het gemiddelde inkomen voor het hele jaar van werkende mensen. Deze analyse geldt voor de VS, waar de extreme ongelijkheid nog erger is dan hier, maar de situatie is wel vergelijkbaar en gaat hier in dezelfde richting: meer voor minder mensen, minder voor meer mensen (COB = close of business).

 

UN Photo/CC BY-SA 2:0

Technologie en de markt zullen de klimaatcrisis niet oplossen. De enige oplossing is een einde aan de permanente kapitaalaccumulatie die de aarde vernietigt als oord bewoonbaar voor de menselijke soort. Het maakt niet uit of het gaat over het zogenaamd vrijemarktkapitalisme van de VS en GB (dat noch vrij noch markt is) of over het staatskapitalisme van Rusland en China. Dit systeem moet gestopt worden.

 

Philip Roeland/CC BY-SA 2:0

In hun ijver om elke onderhandeling met Rusland te weigeren en de oorlog te escaleren met massale wapenleveranties ‘tot de laatste Oekraïner’ drijven de VS meer en meer landen weg van de dollarmarkt naar de Chinese munt yuan, te beginnen bij Rusland, maar andere landen volgen, waaronder voormalige sterke VS-bondgenoten als Saoedi-Arabië, dat er zelfs geen graten in ziet om dat te doen, samen met aartsvijand Iran.

 

 

Vorige selecties van alternatieve nieuwsbronnen in ons dossier Tegendraads Leesvoer.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!