Screenshots The Climate Book, The Grayzone, Responsible Statecraft, WikiMedia
Mediakritiek -

Nog wat tegendraads leesvoer: een andere kijk op de Guardian, het boek van Greta Thunberg en de oorlog in Oekraïne

Deze week lazen we in de buitenlandse alternatieve media een kritische kijk op de Britse topkrant Guardian, een uittreksel uit het komende boek van Greta Thunberg, de sancties tegen Rusland die vooral de EU blijken te treffen, de gruwelijke gevolgen van het opblazen van de Krim-brug en een kritische analyse van de rol van de VS in dat geheel door een voormalig VS-ambassadeur

vrijdag 21 oktober 2022 13:28
Spread the love

 

Foto: Bryantbob/CC BY-SA 3:0

De Britse topkrant Guardian verkoopt (het juiste woord) zich graag als de luis in de pels van het Britse establishment. Voormalig Guardian-journalist Jonathan Cook ziet er iets heel anders in: deze krant misinformeert zijn lezerspubliek over de echte rol die Groot-Brittannië in de wereld speelt en doet dan onder een steeds dunner wordend laagje ‘kritische’ pose, die netjes binnen de marge blijft.

 

Een van de methodes die de Guardian toepast om zijn imago te onderhouden is het publiceren van opinies, zoals dit vrij lange maar zeer leesbare artikel van Greta Thunberg. Zij poneert negen ideeën om de planeet van de ondergang te redden. Het artikel is een uittreksel van The Climate Book dat als e-book verschijnt op 27 oktober.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Jernej Furman/CC BY-SA 2:0

Door te kiezen voor escalatie ‘tot de laatste Oekraïner’ in plaats van te onderhandelen met Rusland over de invasie van Oekraïne hebben de EU en de VS een economische oorlog in gang gezet waarvan alleen de EU de gevolgen draagt. De VS dreigen zelfs eeuwige bondgenoot Saoedi-Arabië te verliezen. Buiten het westen steunt geen enkel land in het zuiden de sancties tegen Rusland die nu als een boemerang terugkeren.

 

 

Het is nog niet bekend wie de aanslag op de Kerch-brug tussen de Krim en vasteland-Rusland heeft gepleegd. Waarschijnlijk is het een operatie van de Oekraïense geheime dienst SBU. The Grayzone bemachtigde documenten die tonen dat de Britse militaire inlichtingendienst reeds in april 2022 plannen had om de brug op te blazen, terwijl Brits eerste minister Boris Johnson president Zelensky afdreigde om het akkoord voor een wapenstilstand in Turkije niet te ondertekenen.

 

Jack Matlock, carrièrediplomaat en voormalig VS-ambassadeur in Moskou, meent dat de VS las voornaamste verdediger van de sancties tegen Rusland de hoofdverantwoordelijke is om een uitweg te vinden voor de totale impasse waar de oorlog in beland is, na het opblazen van de Kerch-brug en de wraakacties van Rusland tegen civiele infrastructuur in het westen van Oekraïne.

 

 

Vorige selecties van alternatieve nieuwsbronnen in ons dossier Tegendraads Leesvoer.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!