Foto: Anders Hellberg, Wikimeda Commons / CC BY-SA 4.0 (More information about the rights of this work, see below article)
Roli Srivastava, IPS

Thunbergs klimaatbeweging roept op tot redden van Afghaanse klimaatactivisten

Klimaatactivisten van de Fridays for Future-beweging hebben geprobeerd Afghaanse collega-actievoerders en hun families op evacuatielijsten te krijgen. Maar ruim een week na hun eerste oproep om hulp is er nog altijd geen reactie gekomen. “We worden in de steek gelaten.”

dinsdag 31 augustus 2021 15:09
Spread the love

 

Afghaanse klimaatactivisten moeten dringend worden geëvacueerd uit het door conflicten verscheurde land, zeiden actievoerders afgelopen vrijdag. Hun Afghaanse collega’s staan onder grote druk met de dreiging van vervolging onder de taliban. Nu de deadline van 31 augustus – waarop alle buitenlandse troepen het land verlaten zouden hebben – gekomen is, verliezen ze de hoop.

Een groep van bijna 260 activisten en hun families, in de leeftijd van 1 tot 80 jaar, wacht al meer dan een week op redding, zeggen woordvoerders van Fridays for Future, de klimaatbeweging voor en door jongeren die is opgericht door Greta Thunberg.

“Als er iemand is die op wat voor manier dan ook kan helpen om de Fridays For Future-activisten uit Afghanistan te evacueren, neem dan dringend contact op”, tweette de Zweedse Thunberg donderdagavond. De Afghaanse campagnevoerders zijn betrokken bij klimaatactivisme en sociale rechtvaardigheid in hun land.

Vertrek buitenlandse troepen

“Iedereen is bang en voelt zich behoorlijk wanhopig omdat de situatie snel verslechtert”, zegt Sarah Greenfield Clark, medeoprichter van Climate 2025, een non-profitorganisatie die opkomende bewegingen ondersteunt. Sinds de dag waarop talibantroepen Kaboel op 15 augustus innamen, is er een massale luchtbrug van buitenlandse staatsburgers en hun families en enkele Afghanen aan de gang.

Sinds de overname door de taliban hebben duizenden mensen zich op de luchthaven van Kaboel verdrongen op zoek naar vluchten. Buitenlandse troepen hielden de deadline van 31 augustus aan voor het definitieve vertrek. Donderdag troffen ten minste twee explosies de drukke luchthavenpoorten. Daarbij kwamen zeker 85 mensen om, onder wie leden van het Amerikaanse leger en wanhopige burgers die hoopten te vluchten.

Evacuatielijsten

“We hebben hulp nodig. Fridays for Future is een relatief nieuwe organisatie. We hebben betere banden nodig met gevestigde humanitaire ngo’s en ervaren contacten om ons te helpen deze namen op de evacuatielijsten te plaatsen”, vertelt Greenfield Clark. “Het leven van deze mensen is in gevaar”, voegt ze er via de telefoon vanuit Londen aan toe.

Activisten van Fridays for Future (FFF) hebben bij functionarissen die vluchten en hulporganisaties coördineren, geprobeerd de namen en gegevens van Afghaanse campagnevoerders en hun families op evacuatielijsten te krijgen. Maar ruim een week na hun eerste oproep om hulp is er nog altijd geen reactie gekomen, vertellen de personen die mee werken aan de reddingsacties.

“Landen over de hele wereld zijn overgegaan tot de terugtrekking van staatstroepen uit Afghanistan, waardoor veel FFF-activisten in gevaar komen”, zegt Fridays for Future in een verklaring, waarin de groep oproept tot een gecoördineerde humanitaire inspanning.

In de steek gelaten

“Ik en de andere activisten hebben het gevoel dat we in de steek worden gelaten, zelfs door de organisaties waarmee we de afgelopen jaren nauw hebben samengewerkt”, zegt een 24-jarige Afghaanse klimaatactivist in de verklaring van FFF.

“We hebben het gevoel dat niemand weet wat we doormaken, dat de rest van de wereld gewoon doorgaat en dat wij na 31 augustus volledig vergeten zullen worden. Niemand lijkt de wil te hebben om ons te helpen”, besluit de in Kaboel gevestigde activist.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Thomson Reuters Foundation.

Foto: Anders Hellberg, Wikimeda Commons / CC BY-SA 4.0 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!