Opinie -

Kritische berichtgeving versus fake news: stierf Ibrahima voor de zonden van de media?

donderdag 14 januari 2021 19:09
Spread the love

 

“Die twee zaken – de schandalige manier waarop de familie van het slachtoffer behandeld wordt en de leugens die meteen verspreid worden via de pers – zijn een vast ingrediënt van veel recente politiemoorden.”

“Na een korte toespraak van Deswaef, sloten honderden agenten de actievoerders in en bestookten hen met traangas.”

Christophe Callewaert, De Wereld Morgen

“Totaal onaanvaardbaar, die rellen”, zegt mevrouw de minister op het VRT NWS, en dan, bijna als bijgedachte, “… er is ook een jongen gestorven, ja.” De journaliste knikt begrijpend en bedankt haar om ons gerust te stellen. Het is toch altijd iets met die gekleurden, daar in Brussel.

 

Er is weer een jongen gestorven, in dubieuze omstandigheden. Voor de zoveelste keer was de politie erbij betrokken, want waar rook is, is vuur … en waar politie is, vallen er blijkbaar doden. Die doden zijn toevallig altijd bruin of zwart. In de media lees je daar niks kritisch over, enkel de gebruikelijke victim-bashing en verontwaardiging over de grote boze stad Brussel. Het slachtoffer was geen dealer en zat niet aan de drugs, maar ondertussen kwamen die vooroordelen wel weer mooi naar voor tijdens de eerste berichten. Wat volgt is weerom de ‘Kroniek van een Aangekondigde Rel’. De conclusie blijft, ook hier in België: bestorm het Justitiepaleis enkel als je wit bent, anders word je genadeloos afgeknald.

Informatie verzwijgen, bepaalde onderwerpen vermijden, veilige vragen stellen, enkel een stem geven aan de ‘grote leiders’, bezorgd kijken, verontwaardigd rollen met de ogen … Welkom bij Canvas. Het zijn morele keuzes die gemaakt worden door een mainstream media die zeer bewust een falend systeem aan de gang houden en in een proper daglicht plaatsen. Veiligheid en gezondheid primeren duidelijk op het met eigen brein nadenken over de maatschappij. ‘Protesteren’ staat altijd gelijk aan ‘rellen’, en de bad guys zijn altijd mensen van kleur. Het racisme zit er zo diep in dat het onzichtbaar wordt.

Achtergrondinformatie wordt verzwegen en de zichtbare vernietiging wordt uitgebreid op tv getoond aan de brave ‘thuismensen’. De journaliste ter plaatse toont enkel de glasscherven en de brandende vuilnisbakken. Wat we niet zien, zijn de aanwezige ordediensten die net daarvoor vreedzame betogers in een hoek dwongen en door olie op het vuur te gieten zo zélf de gretig getoonde rellen uitlokten.

Je zou bijna begrip beginnen opbrengen voor de domme, verdoken racistische ‘comments‘ die daarna de baggerwebsites bevolken. Tuurlijk, zo reageren mensen als ze niet over de volledige informatie beschikken en enkel het fake news volgen. We zijn allemaal intellectueel zo lui geworden dat enkel opinies geven en reacties beoordelen ons het gevoel geeft ook eens iets zinnigs te kunnen zeggen over wat er in deze zotte wereld nu weer allemaal aan het gebeuren is.

“Une police qui na pas la confiance de sa population, nest pas une vraie police”, roept het hoofd van de politie, die zonder het zelf te beseffen zegt wat al jaren duidelijk is in Brussel. “Police and thieves in the street, scaring the nation with their guns and ammunition.” Ondertussen gaat de vakbond van de politie nog maar eens haar boekje te buiten door video’s met bijhorende tendentieuze commentaar te posten op Twitter. Rechtse populisten moeten niet verder zoeken om te polariseren, en een taskforce die de daders van de rellen moet identificeren is sneller opgestart dan de tijd die nodig was om de ouders van Ibrahima te verwittigen over de dood van hun zoon. De DOOD. Van hun ZOON. Onvoorstelbaar, schandalig en weerzinwekkend. Woorden schieten te kort, en de politie schiet met scherp.

Certains citoyens 

Want het échte probleem, dat zijn blijkbaar de rellen. Niet het feit dat de politie jarenlang “certains citoyens” aanhoudt en laat sterven. Stadsmeubilair vernietigen uit onbegrip en woede is erger dan iemand vermoorden, dat is de boodschap die er elke dag wordt ingeramd. Een agente die zwaargewond geraakt tijdens de uitoefening van haar beroep (dat soort risico’s hoort bij het beroep, je werkt niet in een supermarkt) is belangrijker nieuws dan een jongere met een exotische naam die STERFT op een politiekantoor. De burgemeester moet zich volgens rechtse politiekers verantwoorden voor de rellen, maar geen woord over de dood van een jongere.

Lees ik dat goed? We staan aan de foute kant van de geschiedenis en niemand doet zijn job zoals het hoort: noch de politiek, noch de politie, noch de mainstream media. De framing die er telkens bijhoort, is zelfs geen deel meer van het probleem, maar IS het probleem. Om nog maar te zwijgen over deelplatformen zoals Twitter en Facebook. De tweets van JLG Bouchez mogen onmiddellijk geblokkeerd worden, hij doet exact hetzelfde als Trump in de aanloop van de Capitol-bestorming: mensen ophitsen. Wat doen we, wachten tot er een honderdtal witte “brainwashed dumbos” ons parlement bestormen? De omgekeerde wereld wordt ons de strot ingeduwd, en de agenten die mensenlevens vernietigen, gaan vrijuit en ontkennen alles. We kennen zelfs hun namen niet. Niet normaal, inderdaad, dit nieuwe normaal met de oude moraal.

Iemand oppakken die niks misdaan heeft en hem dan laten sterven, is een misdaad. Het Comité P sluit de rangen en de nationale media verzorgt zoals altijd netjes hun public relations. En zo zijn het niet de events op zich, maar de berichtgeving errond, die onze realiteit maken en onze keuzes beïnvloeden. Kritiek geven staat gelijk aan overal complotten zien – waardoor je automatisch uit de discussiegroep wordt gegooid. Net zo makkelijk, zou Joseph Goebbels denken. Het kan anders, maar nu even niet, het is namelijk crisis, zet snel een nieuwe wet in het Staatsblad en zwijg stil, de mensen zullen dat wel aanvaarden binnen een week of twee. Ze hebben toch geen keuze.

The revolution will not be televised, zong Gil Scott-Heron. Als het van Facebook afhangt, zal de revolutie enkel onderbroken worden door een advertentie die is afgestemd op je voorkeuren en interesses. Trump is aan de macht gekomen omdat hij zijn maffe ideeën kon super-verspreiden op de meest gerespecteerde kranten-websites (als je over de pay wall kon klimmen, tenminste) en door los uit de pols dikke zever te posten op private media zoals Twitter … maar nu ineens is het genoeg geweest. Een tik op de vingers om de president tijdens zijn laatste paar dagen het zwijgen op te leggen, maar hem eerst wel 4 jaar lang uitmelken om kranten te verkopen, kijkcijfers te winnen en clicks te genereren. Als onkruid groeit de economie waar het zonder regels niet kruipen kan.

De media is de boodschap, en het WC-papier is weer bijna op. Beter ben je niet te geconstipeerd de volgende jaren, want de shit is clearly going to hit the fan, regardless wat je er al dan niet van denkt vanachter je MacBook.

Slaap zacht, nu het nog kan.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!