Foto: Cyclone Idai, Mozambique, response, 18-20 March 2019, Denis Onyodi / IFRC-DRK-Climate Centre / CC BY-NC 2.0

Zes maanden na cycloon Idai: mensen vallen flauw door honger

Een half jaar na de doortocht van cycloon Idai waarbij meer dan duizend mensen omkwamen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe, lijden steeds meer mensen honger omdat maar de helft van het nodige budget om iedereen te helpen effectief gevonden is. Hulporganisaties vrezen de uitbraak van een crisis.

maandag 16 september 2019 14:15
Spread the love

De door de Verenigde Naties toegezegde hulp is nog maar voor minder dan de helft gefinancierd terwijl het aantal mensen dat hulp nodig heeft met 25 procent is gestegen, van 1,6 naar 2 miljoen sinds april dit jaar. Dat zegt organisatie Oxfam Novib in een verklaring. Die toename van hulpbehoevenden is onder meer te wijten aan het feit dat de impact van de cyclonen Idai en Kenneth wordt verergerd door de aanhoudende droogte in de regio.

Cycloon Kenneth trof met name het noorden van Mozambique, amper zes weken na de doortocht van Idai.

Stille moordenaar

“Boeren vallen flauw op hun velden langs de zuidelijke oever van de Buzi-rivier omdat ze niets anders te eten hebben dan tomatensoep”, zegt de organisatie. Tomaten zijn een van de weinig snelgroeiende gewassen die mensen planten nadat overstromingen hun land hebben beschadigd, en hun oogsten en zaadvoorraden werden weggevaagd. 

Om te voorkomen dat mensen opnieuw slachtoffer worden van overstromingen, worden hele gemeenschappen opgevangen in hoger gelegen gebieden, maar daar krijgen ze niet genoeg voedsel. 

“Zes maanden na de ramp is de situatie alleen maar slechter geworden”, zegt Suying Lai, hoofd Humanitaire Zaken bij Oxfam Novib die onlangs op bezoek was in Mozambique. “Mensen slaan maaltijden over zodat het weinige voedsel dat er is aan kinderen kan worden gegeven. Gezinnen zoeken naar wilde planten omdat er niet genoeg te eten is. Honger dreigt de stille moordenaar te worden van zij die Idai hebben overleefd.”

Dreigende crisis 

Volgens de organisatie heeft tien procent van de bevolking van Mozambique voedselhulp nodig. Ze vrezen dat een crisis dreigt uit te breken in moeilijk bereikbare gebieden in de provincies Sofala, Zambezia, Manica en Tete, die door Idai werden getroffen, evenals in Cabo Delgado waar Kenneth toesloeg.  

Ondanks aanhoudende inspanningen van hulporganisaties overtreft de vraag het aanbod: hele gemeenschappen kampen met tekorten aan voedsel, schoon water, onderdak en toegang tot middelen van bestaan. 

 

Foto: Cyclone Idai, Mozambique, response, 18-20 March 2019, Denis Onyodi / IFRC-DRK-Climate Centre / CC BY-NC 2.0

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!