Foto: NASA
Amanda Kooser /

Groenland smelt. Dat ziet er zelfs vanuit de ruimte slecht uit

Europa kookt. Siberië staat in brand. Groenland smelt. Welkom in de nieuwe wereld, die heter is dan de oude.

maandag 5 augustus 2019 12:31
Spread the love

Klimaatwetenschapper en glacioloog Ruth Mottram van het Deense Meteorologisch Instituut ging donderdag op Twitter om het ontnuchterende nieuws te delen dat Groenland op 1 augustus 11 gigaton ijs verloor in één dag.

Een gigaton is een miljard ton. “Een enkele gigaton water zou ongeveer 400.000 Olympische zwembaden vullen”, zei NASA in een uitleg over ijs in 2018.

NASA-satellieten hebben gezien hoe het warme weer zich in juli ontplooide en zijn tol eiste op de Groenlandse ijskap. “Miljarden tonnen smeltwater stroomden de hele maand in de Atlantische Oceaan, wat een directe en onmiddellijke bijdrage aan de zeespiegelstijging opleverde”, zei de NASA vrijdag.

Een afbeelding gemaakt door de Landsat 8-satelliet (zie hierboven) laat zien hoe het smeltwater vijvers creëert nabij de rand van de ijskap.

“Het zomerse smeltproces langs de omtrek is normaal”, zei NASA. “Maar een smeltoppervlak dat bijna 1 miljoen vierkante kilometer van de ijskap beslaat, zoals het deed op 30-31 juli, is minder gebruikelijk.”

Het uitzicht vanaf de grond is ook ontnuchterend. Schrijfster Laurie Garrett deelde donderdag een video met gletsjersmeltwater dat onder een brug door buldert in Groenland.

In juni hadden we al een idee dat 2019 een akelig jaar zou worden voor Groenland. Een klimaatonderzoeker deelde toen een foto van smeltwater afkomstig van een laag zee-ijs in de buurt van een dorp in het Noordpoolgebied. Die foto ging viraal.

Extreem weer wordt het nieuwe normaal voor onze planeet omdat de wereld in de greep verkeert van de impact van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Dat gaat gepaard met bosbranden, zeewierplagen, hittegolven en smeltend ijs.

Groenlands laatste grote smeltgebeurtenis vond plaats in 2012. Het zal waarschijnlijk geen zeven jaar duren voordat de volgende plaatsvindt.

Originele artikel is geschreven door Amanda Kooser en gepubliceerd op cnet.com op 1 augustus 2019.

Vertaling: Vertaal Slag

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!