Massale solidarteit tijdens pleitzitting Bruno Verlaeckt

Bruno Verlaeckt en Tom D. konden op massale solidariteit rekenen tijdens hun pleitzitting op vrijdag 15 juni. De talrijke aanwezigen maakten duidelijk dat iets anders dan de vrijspraak een flagrante aanval op het stakingsrecht is.

woensdag 20 juni 2018 17:08
Spread the love

Bruno Verlaeckt, voorzitter van ABVV Antwerpen, en syndicalist Tom D. trokken op vrijdag 15 juni naar de Antwerpse rechtbank voor hun pleitzitting. De twee activisten zijn aangeklaagd voor de correctionele rechtbank voor “kwaadwillige belemmering van het verkeer” tijdens een stakingsactie in 2016.

“Een ontoelaatbare aanval op het stakingsrecht”, nam Miranda Ulens van vakbond ABVV het voor hen op aan het Antwerpse justitiegebouw. “In Colombia en Honduras staat wie opkomt voor arbeidsrechten onmenselijk zwaar onder druk. Gaat België die richting uit?”

Betogen en actievoeren is essentieel voor een goedwerkende democratie. Staken is wereldwijd een onontbeerlijk drukkingsmiddel van arbeiders om betere leefomstandigheden af te dwingen. Bovendien bracht de vreedzame filterblokkade waarvoor Bruno en Tom aangeklaagd worden, niemand in gevaar en was er geen schade op te tekenen. De de staking was aangevraagd en goed gecommuniceerd aan de bedrijven en arbeiders.

“Het parket wil een precedent stellen”, maakte de verdediging tijdens de zitting duidelijk. “Men wil het stakingsrecht uithollen. Als het tot een veroordeling zou komen, dan is het in de toekomst quasi onmogelijk om te staken.” Het parket van Antwerpen vroeg van haar kant uit zes maanden celstraf.

Solidariteit

Honderden kwamen verhaal halen op de Bolivarplaats voor het Antwerpse justitiegebouw. Die stond volgepakt met sympathisanten en syndicalisten vanuit alle uithoeken van België.De zaal was te klein voor alle aanwezigen. Aanschuiven maar.

Net als tijdens de eerste zitting in april, was de rechtbank te klein. Toen de advocaten gedaan hadden met pleiten, klonk er minutenlang applaus en volgde een staande ovatie voor Bruno en Tom.

De zitting trok ook internationaal veel aandacht. Al bij de dagvaarding stroomde solidariteitsboodschappen uit Colombia binnen en enkele dagen voor de pleitzitting stuurde mensenrechtenverdediger Richard Monterrosa, gezicht van de campagne weerwerk moet, nog en videoboodschap om Bruno te ruggensteunen. Maar daar stopte het niet: de dag van de hoorzetting zelf kwam ook vanuit Mozambique een solidariteitsboodschap binnen.

União Provincial de Camponeses de Gaza (UPCG), een associatie die kleinschalige landbouwers in de Mozambikaanse provincie Gaza verenigt, kreeg bezoek van de Belgische vakbond ABVV Algemene Centrale. Toen de landbouwers het verhaal van Bruno en Tom hoorden, besloten ze prompt om hun solidariteit te tonen. “Als alle werknemers verenigt zijn, zullen we altijd winnen. Als we de strijd samen voeren, zullen we samen hoop hebben. We mogen strijd van het volk niet opgeven. Niet opgeven”, klonk het.

Nu is het wachten op de uitspraak van de rechtbank. Die volgt op 29 juni.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!