(Foto Karina Brys)
Reportage -

Vakbondsmilitanten voor de rechter: “Dit is poging om toekomstige acties te verhinderen”

In Antwerpen stonden vrijdag twee vakbondsvertegenwoordigers van het ABVV terecht omdat ze het verkeer zouden gehinderd hebben tijdens een staking twee jaar geleden. “Als dit proces verkeerd afloopt, zal de impact op het stakingsrecht heel groot zijn", klinkt het bij de vakbondsleden die hun collega’s kwamen steunen.

vrijdag 13 april 2018 10:57
Spread the love(Foto Karina Brys)

Op 24 juni 2016 staakte het ABVV tegen de besparingen van de regering-Michel. In de Antwerpse haven gebeurde dat volgens een aloude traditie met een filterblokkade aan de Scheldelaan. “Ik heb op de radio al veel mensen horen praten zonder enige kennis van zaken. Iedereen die de vakbonden in de haven een beetje kent, weet dat er bij zo’n staking altijd heel goede afspraken worden gemaakt rond de veiligheid in de bedrijven. De veiligheidsdiensten worden netjes en snel doorgelaten. Behalve pamfletten uitdelen aan de voorbijrijdende wagens is er die dag dan ook niets bijzonders gebeurd”, zegt Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV.

Toch dook plots de politie op bij de stakerspost. De militanten van het ABVV werden met een waterkanon en daarachter een lange reeks combi’s uiteengejaagd. Bruno Verlaeckt, de voorzitter van ABVV-Antwerpen en een collega werden opgepakt en uren vastgehouden.

Twee jaar later staan de twee voor de rechtbank. Zij worden door het openbaar ministerie gedagvaard omdat ze bij de actie het verkeer belemmerd zouden hebben. De vakbond ziet er een manoeuvre in om het stakingsrecht in te perken. Ze wijzen er fijntjes op dat ook burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever zich die dag moeide. In een reactie zei hij dat “het goed was dat die personen even aangehouden werden om tot hun zinnen te komen”.

Bruno Verlaeckt sprak na afloop van de eerste zitting de honderden sympathisanten toe. “Met dit proces probeert men met een kanon op een mug te schieten. Het is duidelijk de bedoeling om een precedent te creëren en ons schrik aan te jagen. Sociaal verzet zal de komende jaren nochtans hard nodig zijn. Jullie aanwezigheid bewijst dat de schrik er niet in zit en er ook niet zal komen.”

Intimidatie

Jan Buelens, één van de advocaten, beaamt. “Met dit proces wil men vakbondsmensen intimideren en vermijden dat ze nog overgaan tot stakingsacties. Het is bijzonder belangrijk dat veel mensen protesteren tegen deze poging om te voorkomen dat mensen gebruik maken van hun rechten.”

Het ABVV wijst er op dat het recht om te betogen, ook op de openbare weg, een fundamenteel mensenrecht is dat ingeschreven staat in de artikelen 10 en 11 van het Europees Verdrag voor de Rechten en Vrijheden van de Mens.

“Als je dat fundamentele mensenrecht bekampt met wetten en processen ben je verkeerd bezig. Een beperking van die vrijheden zou een groot onrecht betekenen. Onaanvaardbaar”, zegt ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

“Hier zit gewoon een rechtsliberale agenda achter: vermijden dat er nog veel acties komen tegen het regeringsbeleid”, ABVV-secretaris Levi Sollie. “Als onze twee kameraden veroordeeld worden, wordt de hele vakbeweging veroordeeld. Maar wij gaan dat niet zomaar laten gebeuren. We gaan bij elk proces aanwezig zijn, we hebben steengoede advocaten op het gebied van strafrecht én arbeidsrecht.”

“Als dit slecht afloopt, zal de impact inderdaad heel groot zijn. Maar ik ben er vrij zeker van dat dit zal leiden tot een vrijspraak. En als dat niet zo is, zullen we er alles aan doen om een negatieve uitspraak aan te vechten”, zegt Caroline Copers.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!