Video, Wereld, Economie, Samenleving, Politiek -

“Zonder publiek eigendom geen gelijkheid, geen democratie”: Andrew Cumbers op bezoek in Gent

Hoezo er is geen alternatief? Politiek econoom Andrew Cumbers pleit al jaren voor de democratisering van de economie door onder andere privatiseringen terug te draaien. Recent pikte Labour-leider Jeremy Corbyn zijn pleidooi om onze economie terug in publieke handen te nemen gretig op. Nu de rest van Europees links nog overtuigen. De vakbond ACOD Cultuur en kunstencentrum Vooruit nodigde Cumbers recent uit voor een lezing op het symposium We Own It. Hierbij een videoverslag.

dinsdag 12 juni 2018 16:42
Spread the love

Terwijl Open Vld in ons land vandaag de geesten probeert te masseren voor de privatisering van de spoorwegen, omdat dit de dienstverlening goedkoper en efficiënter zou maken, weet men in het VK al langer dat het tegenovergestelde waar is. In sommige gevallen ging de kostprijs voor de belastingbetaler maal drie! Het blauw van Open Vld staat niet voor ‘vrijheid’ maar voor de zakkenvullers van de ‘vrije markt’, maar dat wist u natuurlijk al.

Rechtse partijen willen ons nog steeds doen geloven dat er een derde weg is, dat neoliberalisme gelijk staat met toekomstoptimisme. Dat misleidend deuntje heeft intussen een lange baard en is al tig keer tegengesproken door de feiten. Gelukkig wordt er aan linkse kant wel getimmerd aan een hoopvol alternatief, via alternatieve modellen van eigendom, van coöperaties tot nationalisaties.

Recent wees Sacha Dierckx (denktank Minerva) er op deze nieuwssite nog op dat de werkgevers hun afspraken van het sociaal pact in feite hebben opgezegd. Tijd voor vakbonden om hetzelfde te doen en volop in te zetten op economische democratie.

De grote vraag: hoe? Hoe kunnen we onze economie op een duurzame, flexibele en sociale manier organiseren zonder te hervallen in starre staatsbedrijven die door hun topdown-mentaliteit het contact met de eindgebruiker uit het oog verloren? Hoe combineren we de dynamiek van lokale initiatieven met structurele dienstverlening op stedelijke, nationale en internationale schaal?

Dat kwam Cumbers, in het gezelschap van onder andere activiste Cat Hobbs, toelichten op het symposium We Own It. Uit een rapport van het Transnational Institute (TNI) blijkt overigens dat Cumbers z’n concepten wereldwijd worden toegepast. TNI bracht al meer dan 800 teruggeschroefde privatiseringen in kaart.

Robrecht Vanderbeeken is filosoof, auteur van Buy Buy Art. De vermarkting van kunst en cultuur (EPO, 2015) en vakbondsverantwoordelijke voor ACOD Cultuur.

take down
the paywall
steun ons nu!