Nieuws, Wereld, Europa, Cultuur -

Belgische documentairemaker cancelt vertoning op filmfestival gesponsord door Israël

De Belgische filmmaker Jan Beddegenoodts trok in oktober zijn beklijvende en prijswinnende documentaire 'Thank God it’s Friday' terug van het One World filmfestival van Bratislava. Hij deed dat op vraag van de Palestijnse hoofdrolspelers in de documentaire. Zij riepen op tot een boycot van het festival dat gesponsord werd door de Israëlische ambassade.

vrijdag 1 december 2017 14:53
Spread the love

Thank God it’s Friday, de prijswinnende documentaire van Jan Beddegenoodts, is al een tijdje gratis te zien op Vimeo. De bezoekers van het festival konden de film daardoor toch nog bekijken.

Jan Beddegenoodts en Niel Iwens trokken voor hun documentaire naar het Palestijnse dorp Nabih Saleh op de Westelijke Jordaanoever, nabij Ramallah. De bron van het dorp werd in 2009 bezet door de Israëlische kolonie Halamish. Elke vrijdag na het gebed organiseren de Palestijnse inwoners van Nabih Saleh sindsdien een protestmars en elke vrijdag eindigt die met Israëlische soldaten die traangas en rubberkogels op hen afvuren.

Bij de protesten kwamen al drie inwoners om het leven, neergeschoten door Israëlische soldaten. Het laatste slachtoffer viel in mei van dit jaar. In hun oproep om het festival te boycotten verwezen de inwoners van het dorp naar die slachtoffers.

“De festivalorganisatoren moeten toch weten, nadat ze de film over onze strijd zagen, dat dit (de sponsors van de Israëlische ambassade, nvdr) dezelfde Israëlische autoriteiten zijn die verantwoordelijk zijn voor de diefstal van onze grond en onze waterbronnen, ontelbare verwondingen van onze broeders en zusters, drie moorden (Mustafa Tamimi, 28, in 2011; Rushdi Tamimi, 28, in 2012; Saba Nidal Obaid, 20, in 2017), arrestaties van onze mannen, vrouwen en kinderen en de onderwerping van onze families aan verschrikkelijke nachtelijke raids.”

Maar de organisatoren gaven geen gehoor aan die eis en dus zat er voor Beddegenoodts niets anders op dan zijn film terug te trekken. De Belgische filmmaker werd daardoor één van de vele kunstenaars die meedoen aan BDS, de internationale boycot-campagne tegen Israël.

In Thank God it’s Friday toont Beddegenoodts niet alleen de moedige strijd van de Palestijnse inwoners. Hij wist ook te filmen binnen de muren van de Israëlische kolonie. Dat maakt van de film echter geen enerzijds-anderzijds verhaal. Door de Israëlische kolonisten te laten reageren op de protesten en het geweld, legt hij net bloot hoe de Israëli’s dat geweld rationaliseren.

(via Electronic Intifada)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!