Foto: Vredesactie vzw
Video, Nieuws, Europa, Economie, Samenleving, Politiek, Lokaal, Brussel -

EU: Geef geen geld aan wapenfabrikanten

Tientallen burgers proberen vandaag om de gebouwen van 't Europees Parlement binnen te gaan. Met wekkers, sirenes en bellen schudden ze Europarlementsleden wakker. “Wij willen niet dat er publiek geld gaat naar de wapenindustrie”, zegt één van de activisten. “Op dit moment volgt de EU enkel de agenda van een aantal grote wapenbedrijven die niet geïnteresseerd is in 't vreedzaam oplossen van conflicten. 't Is tijd dat onze volksvertegenwoordigers luisteren naar de Europese burger en niet enkel oren hebben naar de belangen van de wapenindustrie."

donderdag 9 november 2017 16:43
Spread the love

Het Europees Parlement en de Europese lidstaten buigen zich over het opstarten van een Europees Defensie Fonds ter ondersteuning van de wapenindustrie*. Europa wil de komende tien jaar 40 miljard euro spenderen aan subsidies voor onderzoek, ontwikkeling en aankoop van nieuwe wapens. “Hallucinant”, zegt Bram Vranken, van Vredesactie. “Overal moet bespaard worden, maar de EU heeft wel geld voor een industrie met bloed aan de handen.”

“Subsidies voor de wapenindustrie: de wereld wordt er niet beter van, enkel de wapenbedrijven”, legt één van de deelnemers uit aan passanten in het Europees Parlement. “Het Europees Defensiefonds zal niet zorgen voor een veiliger Europa, maar wel voor meer wapenexport, meer geweld, meer oorlog.”

Machtige wapenlobby

Uit het nieuwe rapport van Vredesactie, ‘Securing Profits, how the arms lobby is hijacking Europe’s defence policy’, blijkt hoe de besluitvorming rond die 40 miljard werd gedomineerd door de wapenindustrie. De civil society noch het Europees Parlement hadden enige substantiële inspraak. In sommige gevallen kopieert de Europese Commissie bijna letterlijk het advies van de wapenlobby. Het leidt tot een nooit eerder geziene versnelling van de militarisering van de Europese Unie met één doel: de defensie-industrie rendabel houden. De vraag welke wapens ontwikkeld moeten worden en of ze nodig zijn, wordt niet gesteld.

“Als we het Europees veiligheidsbeleid uitbesteden aan de wapenindustrie dan schiet er van het Europese vredesproject niets over”, zegt Vranken. “Het Europees Defensie Fonds zal niet leiden tot meer veiligheid, omdat het niet bedoeld is om te leiden tot meer veiligheid. Het fonds is een industrieel stimuleringsfonds voor de grote Europese wapenmultinationals.”

*Het Europees Defensie Fonds

Het Europees Defensiefonds bestaat uit twee delen:

1. Een militair onderzoeksprogramma van 500 miljoen euro per jaar. De Commissie wil hiermee de ontwikkeling van controversiële technologieën zoals drones en killer robots ondersteunen.

2. Een ‘capaciteitsfonds’ van 5 miljard euro per jaar om de gezamenlijke ontwikkeling en de aanschaf van wapensystemen door de lidstaten te garanderen. De financiering wordt voor 80 procent door de lidstaten gedragen. Europa staat in voor de overige 20 procent als de lidstaten zich verbinden tot het kopen van het eindproduct. Bovendien moeten de lidstaten de aankoop van wapens via het Europees defensiebudget niet meerekenen in hun begrotingstekort. Met andere woorden, lidstaten moeten besparen op sociale voorzieningen, onderwijs, justitie en gezondheidszorg om de EU begrotingsnormen te halen. Maar miljarden uitgeven aan nieuwe wapensystemen wordt beloond.

Dit artikel is eerder verschenen op de website van Vrede vzw en ikstopwapenhandel.eu.

De Facebook Live is gemaakt door DeWereldMorgen.be. 

take down
the paywall
steun ons nu!