EU-rapport voorspelt jaarlijks overstromingen aan kusten

EU-rapport voorspelt jaarlijks overstromingen aan kusten

Grote overstromingen tijdens stormen, die normaal slechts éénmaal om de honderd jaar voorkomen, zullen geleidelijk steeds meer toeslaan tot ze tegen het einde van de 21ste eeuw elk jaar voorkomen als de klimaatverandering niet gestopt wordt. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie.

donderdag 16 maart 2017 16:43
Spread the loveIn de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 braken de zeedijken in Nederland (hier dijkbreuk bij Den Bommel in Overflakkee). Er vielen 1836 doden. Men ging er toen nog van uit dat dergelijke superstormen slechts éénmaal in honderd jaar voorkwamen (Nationaal Archief NL)

Een onderzoek door het Europese Joint Research Centre (JRC) in opdracht van de Europese Commissie analyseerde de impact van de klimaatverandering op de factoren die een rol spelen in de vorming van extreem hoogwater in zee . Daarbij zijn onder meer het gemiddelde zeeniveau, de vorming van golven, getijden en springtij.

De conclusies zijn alarmerend: als de uitstoot van broeikasgassen ongebreideld blijft stijgen kan extreem hoogwater, dat nu maar eens om de honderd jaar voorkomt, eind deze eeuw een jaarlijks fenomeen zijn. Bovendien stijgt het extreem hoogwater in dezelfde periode met met gemiddeld 81 centimeter.

“In het worst case scenario krijgt de regio rond de Noordzee met de hoogste stijging te maken, tot bijna 1 meter”, stelt het rapport, “gevolgd door de Baltische Zee en de Atlantische kusten van Groot-Brittannië en Ierland.”

Als de dijken breken

De stijgende frequentie en intensiteit zal naar alle waarschijnlijkheid te veel worden voor de huidige kustbeschermingsmaatregelen, stelt de studie, en dus overstromingen veroorzaken.

“Als de uitstoot van broeikasgassen onverminderd doorgaat, kunnen tegen het einde van deze eeuw vijf miljoen Europeanen die momenteel maar eens om de honderd jaar bedreigd worden, elk jaar gevaar lopen door grote kustoverstromingen”, stelt de studie. “In het RCP4.5-scenario is dat elke 2 tot 3 jaar.”

In dat zogenaamde RCP4.5-scenario van het klimaatpanel van de VN wordt uitgegaan van een optimistischer scenario, waarin de uitstoot van broeikasgassen al vanaf 2040 begint te dalen. Maar ook in dat geval komen de extreme hoogstanden dus nog altijd elke paar jaar voor tegen het einde van de eeuw. Het extreme zeeniveau stijgt dan met gemiddeld met 57 centimeter.

Increase in extreme sea levels could endanger European coastal communities

take down
the paywall
steun ons nu!