En dat doen we dan maar…
Yannick Beck

En dat doen we dan maar…

“Wij zijn van plan om al onze verplichtingen in dat verband (het gebruik van gewone en nucleaire wapens op vraag van de NAVO) na te komen, zolang de dreiging dit zal rechtvaardigen” Zo luidde het antwoord van Didier Reynders op de vraag van Marco Van Hees (PVDA) of de nieuwe gevechtsvliegtuigen een nucleaire capaciteit zullen hebben.

vrijdag 20 januari 2017 15:49
Spread the love
Dat de Federale Regering tegen het einde van hun legislatuur (2018) 34 nieuwe straaljagers zal aankopen, ‘omdat het moet’, is al een tijdje bekend.

De prijs van de aankoop, in tijden van crisis, stuitte al heel wat mensen tegen de borst. Maar we hebben een nieuw hoogtepunt, of laat het ons maar een dieptepunt noemen, bereikt.

Didier Reynders (MR) bevestigt zijn wil dat de nieuwe gevechtsvliegtuigen een nucleaire capaciteit zullen hebben (14.01). Tot nog toe is er geen bevestiging hieromtrent van minister van Defensie: Steve Devanput (NV-A) wat betekent dat België een actieve rol in een eventuele nucleaire oorlog kan krijgen. 

Het lijkt al langer erop dat onze regering haar zinnen hebben heeft op de Amerikaanse F-35 van Lockheed Martin. De nieuwe generatie van F-35 gevechtsvliegtuigen zou tegen 2020 de capaciteit hebben om B-61 kernbommen te kunnen dragen. Indien er nood is om B-61 kernbommen in te zetten kunnen de plannen in een stroomversnelling komen. (1) 

België komt dan ook allesbehalve zijn beloftes na. In het regeerakkoord Michel I (2014) lezen we dat België: “alle geloofwaardige en doelgerichte inspanningen – bij voorkeur in Europees verband – met het oog op effectieve en evenwichtige ontwapening in de wereld, zowel op nucleair als op conventioneel gebied te bekomen”. (2)

België zou zich dus op actieve wijze inzetten op de nucleaire ontwapening. Wat ook een logisch gevolg is bij het tekenen van het Non-Proliferatie verdrag. Ondertussen schendt België een van de pijlers van dit verdrag. Namelijk het feit dat landen niet deelnemen aan de verspreiding van kernwapens, kernwapentechnologie en kennis erover. (3) Het is dan ook een publiek geheim dat België een aantal B-61 kernbommen in Kleine-Brogel stockeert.

Ondertussen bracht België ook al een negatieve stem uit over een internationaal verbod op kernwapens. Dit op de algemene vergadering van de Verenigde Naties op 27/01. De motivatie van de stem klonk als volgt: Een verbod zou ‘te prematuur zijn’ en ‘een tegengesteld effect heeft op regionaal en internationale veiligheid’. (4)

En nu bevestigt België dat onze toekomstige gevechtsvliegtuigen ook een nucleaire capaciteit zullen hebben. Omdat de NAVO dat zegt…

Laat de boodschap dan ook zeer duidelijk zijn: Herpak u regering Michel I. België kent een rijke geschiedenis in het hoofdstuk kernwapens. België leverde dan ook de nodige hoeveelheid uranium voor de realisatie van het Manhatten-Project (5). Uranium dat uit de Shinkolobwe mijn in Katanga Congo kwam, toen gekolonialiseerd door België. Dit maakte op zijn beurt Hiroshima en Nagasaki mogelijk. 

Alsof dit nog niet genoeg was, werd er het Tripartite Agreement gesloten. Dit akkoord zorgde voor een bevoorrechte levering van uranium aan het Combined Development Trust. Een initiatief tussen Amerika, Groot-Brittanië en Canada om de controle op de uraniummarkt te beheren. In ruil daarvoor kreeg België toegang tot de nucleaire energietechnologie (6). Dit is dan ook een zeer triestige eer voor ons land.

Ik vrees dat u als regering uw moreel kompas bent verloren. Maar mijn laatste hoop blijft dan toch het fatsoen om niet deel te nemen aan verdere samenwerking op vlak van nucleaire wapens. Anderzijds wijs ik u op uw verantwoordelijkheid als regering. Om 12 uur vandaag krijgt de nieuwe president van Amerika ‘The Nuclear Football’ overhandigd. Dit lederen koffertje bevat alle informatie voor de lancering van de Amerikaanse nucleaire wapens. Trump en ook alleen Trump zal in staat zijn om zonder tegenspraak een nucleaire oorlog te ontketenen.

Het is dan ook onze verantwoordelijkheid als natie ons publiekelijk tegen het gebruik en bezit van nucleaire wapens te kanten.

Zeker in tijden waarin Trump de positie krijgt om een nucleaire oorlog te ontketenen.

 

Bronnen :

  • 1) http://defensetech.org/2017/01/10/f-35-carry-b61-nuclear-warhead-sooner-planned/
  • 2) http://premier.be/sites/default/files/articles/Accord_de_Gouvernement_-_Regeerakkoord.pdf
  • 3) http://www.un.org/en/conf/npt/2005/npttreaty.html
  • 4) http://reachingcriticalwill.org/images/documents/Disarmament-fora/1com/1com16/eov/L41_Poland-etal.pdf
  • 5) Luc Barbé : België en de bom
  • 6) http://www.atomicheritage.org/history/combined-development-trust

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!