Chinees president Xi Jon-Ping bij een vorige ontmoeting met VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon in China in september 2015 (UN Photo/Eskinder Debebe)

China steunt VN na misprijzende tweet Trump

Chinees president Xi Jinping noemt de VN belangrijker dan ooit nu steeds meer problemen enkel op wereldschaal opgelost kunnen worden. Daarmee reageert China op een recente sneer van Amerikaans president-elect Donald Trump enkele dagen eerder.

woensdag 28 december 2016 18:45
Spread the love

Chinees president Xi Jinping sprak met de uittredende VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Hij prees daarbij de samenwerking tussen China en de VN en bevestigde zijn steun aan de VN-instellingen. Daarmee reageert China op een recente sneer van Amerikaans president-elect Donald Trump enkele dagen eerder. Trump noemde de VN “niet meer dan een clubje waar mensen elkaar ontmoeten, wat praten en zich amuseren”.
Volgens president Xi krijgt de wereld te maken met heel wat nieuwe problemen die net een sterkere internationale politiek en meer werk van de VN vragen. Hij benadrukte in zijn gesprek met de uittredende VN-secretaris-generaal dat de samenwerking tussen China en de VN een nieuw niveau heeft bereikt. China zal de VN stevig blijven steunen, zei Xi, en hij kijkt uit naar een nauwe samenwerking met Antonio Guterres, de opvolger van Ban Ki-moon.

Het is niet de eerste keer dat China reageert op uitspraken van president-elect Trump. Ook nadat Trump dreigde om de VS terug te trekken uit de het Klimaatverdrag COP21 van Parijs liet Peking prompt weten dat het het volledig achter het verdrag blijft staan en desnoods de internationale leidersrol zal overnemen op vlak van de klimaatcrisis, als de VS het laten afweten.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!