Tornado in de buurt van het stadje Anadarko in Oklahoma (nssl.noaa.gov/Public Domain)

Klimaatverandering oorzaak extreem weer, onderzoek bevestigt

Van Europa tot India, Australië en Alaska: de vingerafdrukken van de klimaatverandering op het weer zijn onmiskenbaar. In 2015 werd veel extreem weer veroorzaakt door de klimaatverandering. Dat is de conclusie van een onderzoek door de American Meteorological Society.

dinsdag 20 december 2016 18:07
Spread the love

Wetenschappers waarschuwen al langer dat de klimaatverandering de kans op extreem weer doet toenemen, maar tot voor kort was het moeilijk om specifieke fenomenen te linken aan het veranderende klimaat. Sinds enkele jaren heeft die arm van de wetenschap echter een grote evolutie doorgemaakt. Een recent onderzoek van de American Meteorological Society  bevestigt: de klimaatverandering maakt het weer extremer. Het Bulletin of the American Meteorological Society (BAMS) publiceerde dit onderzoek in het rapport Explaining Extreme Events from a Climate Perspective.
In dit rapport beschrijft de organisatie het resultaat van een onderzoek van 24 extreme weerfenomenen uit 2015, van hittegolven in Egypte, Pakistan, China en Japan, tot bosbranden in de VS en temperatuurrecords in Europa. Aan de studie werkten 116 wetenschappers mee uit 18 landen.

“We doen dit om dezelfde redenen waarom we altijd al het weer hebben willen begrijpen”, zegt Stephanie Herring, klimaatwetenschapper bij de Amerikaanse meteorologische overheidsdienst NOAA en coördinator van de studie. “Wanneer we beter begrijpen waarom deze dingen gebeuren, kunnen we ze beter voorspellen en ons beter voorbereiden.”

Voor het merendeel van de onderzochte fenomenen vonden de wetenschappers een duidelijk verband met de klimaatverandering. Dat verband is het sterkst voor hitte-gerelateerde fenomenen, zoals de extreme hitte die werd opgetekend in Europa, India, Pakistan, China, Indonesië, Japan en Australië en de gemiddelde jaartemperatuur van 2015 die alle records brak.

“Na vijf edities van het BAMS-jaarrapport vinden we groeiende bewijzen dat de klimaatverandering dergelijke hittegolven extremer maakt in regio’s over de hele wereld”, zegt Herring. “Naarmate we beter worden om het onderscheiden te maken tussen de invloed van de klimaatverandering en de natuurlijke veranderingen, wordt de lokale impact van het wereldwijde fenomeen van de klimaatverandering steeds duidelijker.”

De enorme bosbranden in Alaska zijn de grootste sinds het begin van de systematische opmetingen in Alaska in 1940. Ook de extreme droogte in Canada en overvloedige regen in China werden mee veroorzaakt door de klimaatverandering. Voor plotse overstroming in Florida konden de wetenschappers zelfs berekenen dat de kans nu vijf keer groter is geworden dan twintig jaar geleden.

Rapport: Explaining Extreme Events from a Climate Perspective

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!