"Als president-elect Donald Trump probeert zijn ongrondwettelijke campagnebeloftes uit te voeren, zien we hem in de rechtbank". Met deze campagne haalde de mensenrechtenbeweging ACLU een recordbedrag op van 7,2 miljoen dollar in één week na de verkiezingen, een absoluut recordbedrag (aclu.org)

Golf donaties voor maatschappelijke organisaties na verkiezing Trump

De verkiezing van Donald Trump heeft een golf van financiële steun op gang gebracht voor grote Amerikaanse milieu- en burgerrechtenorganisaties, zoals Greenpeace, Friends of the Earth en de American Civil Liberties Union.

donderdag 15 december 2016 12:18
Spread the love

Ook Amerikaanse ngo’s hadden eigenlijk niet ernstig rekening gehouden met een mogelijke overwinning van Republikeins kandidaat Donald Trump. Ze hadden dan ook geen speciale campagnes voor fondsenwerving klaar. Dat blijkt echter helemaal niet nodig: sinds de verkiezingen van 8 november 2016 stromen de steungelden vanzelf binnen.

Een eerste piek in de gestorte schenkingen kwam meteen na de verkiezingen: de Sierra Club, een van de grote milieuorganisaties in de VS, zag zijn vorig historisch record aan fondsenwerving verviervoudigen en kreeg er op enkele dagen tijd vijftienduizend vaste donateurs bij. De ontwikkelingen die daarop volgeden, zoals de aanstelling van klimaatontkenner Scott Pruitt aan het hoofd van het milieuagentschap van de overheid EPA, genereerden telkens nieuwe pieken in de fondsenwerving.

Friends of the Earth kreeg eveneens viermaal zoveel binnen als in dezelfde periode van 2015. Greenpeace spreekt van een verdubbeling van het aantal nieuwe donateurs. Ook het aantal vrijwillige medewerkers stijgt snel. Toen op 12 december 2016 bekend raakte dat ExxonMobil-baas Rex Tillerson de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken zal worden, schreven duizend nieuwe vrijwilligers zich in op het onlineplatform van de organisatie.

Klimaatgroep 350.org spreekt van tienduizenden nieuwe leden in de weken na de verkiezingen en een flinke toename van de middelen. De milieuorganisatie Earthjustice zag het aantal onlinedonoren zelfs met 711 procent stijgen in de maand na de verkiezingen.

Deze plotse stroom van donaties beperkt zich bovendien niet tot milieubewegingen, maar geldt eveneens voor zowat alle organisaties die beloven de nieuwe Amerikaanse president weerwerk te bieden. De American Civil Liberties Union (ACLU), de bekendste Amerikaanse burgerrechtenorganisatie, tekende een record van 7,2 miljoen dollar steun op in de week na de verkiezing.

De website van de organisatie crashte zelfs even nadat de campagne ‘See you in court’ (we zien je in de rechtbank) viraal was gegaan. Volgens directeur Anthony Romero ging het om de “grootste blijk van steun in het honderdjarig bestaan van de ACLU – groter dan de dagen na 9/11.”

Ook de organisatie voor gezinsplanning Planned Parenthood Federation of America kreeg in de week na de verkiezingen donaties van zo’n 200.000 mensen – veertig keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!