(cleantechnica.com)

Investeerders steeds verder weg uit vuile energie

De totale omvang van beleggingsfondsen die zich terugtrekken uit vuile energie is in 2016 verdubbeld tot meer dan 5.000 miljard dollar. Dat is een teken dat ook investeerders zich afkeren van fossiele brandstoffen, volgens de VN.

woensdag 14 december 2016 17:46
Spread the love

De zogenaamde ‘divestment’-beweging voor het terugtrekken van investeringen uit de sector van de fossiele energie startte in 2011 op universiteitscampussen. Studenten zetten hun universiteiten onder druk om niet langer te beleggen in vuile energie. Die beweging breidde zich snel uit, en blijft dat doen, blijkt uit een nieuw rapport van adviesbureau Arabella Advisors in hun rapport The Global Fossil Fuel Divestment and Clean Energy Investment Movement.

Uit deze analyse blijkt dat nu al 688 instellingen en 58.000 individuen uit 76 landen zich hebben voorgenomen niet langer te investeren in vervuilende brandstoffen. Samen zijn deze beleggers goed voor een totale portefeuille van 5,197 miljard dollar – een verdubbeling in de laatste 15 maanden sinds december 2016.

De beweging is inmiddels ook veel breder geworden dan enkel universiteiten en onderwijsinstellingen. Al in meer dan 80 procent van deze nieuwe ‘schone’ beleggers gaat het om commerciële investeringsfondsen en pensioenfondsen. Ook steeds meer grote namen, zoals het Noorse pensioenfonds – het grootste beleggingsfonds ter wereld – en de investeringsfondsen van Allianz en Aegon weren steenkool uit hun portfolio.

“Een jaar na het Klimaatverdrag COP21 van Parijs is het duidelijk dat de transitie naar schone energie veel voordelen biedt en op snelheid komt, en dat investeerders hierbij een sleutelrol spelen”, zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. “Ik ben blij met dit nieuws. Het wijst erop dat een groeiend aantal investeerders achter de verschuiving staat van van de meest vervuilende brandstoffen naar veilige, duurzame energie.”

“Nu het warmste jaar in de geschiedenis op zijn einde loopt, is het succes van de globale divestmentbeweging niet meer te ontkennen”, zegt May Boeve, directeur van de campagneorganisatie 350.org. “Wat begon op enkele universiteitscampussen in de VS, heeft zich verspreid naar alle uithoeken van de wereld en heeft de financiële hoofdstromen bereikt, inclusief pensioenfondsen, culturele instellingen, steden en verzekeringsmaatschappijen.”

Bij de voorstanders van divestment zijn ook verrassende namen zoals Lou Allstadt, voormalig vicevoorzitter van Mobil Oil. “De olie- en gassector krijgt in toenemende mate te maken met negatieve factoren – van verminderde winst tot hogere leningen om dividenden uit te betalen”, zegt de voormalige oliebaas.

“Dat gebeurt terwijl de kost van zonne-energie, wind en batterijen blijft dalen. De voorzichtige investeerder neemt nu beslissingen om zijn portfolio veilig te stellen. Divestment versnelt de eindconclusie dat vuile energieën hun beste tijd gehad hebben en dat schone energiebronnen nu aan zet zijn.”

Uit het rapport blijkt ook dat steeds meer geloofsinstellingen hun investeringen bijsturen sinds de Paus in zijn encycliek Laudato Si opriep om het milieu en het klimaat te beschermen. Ook de instellingen van andere religies zijn steeds klimaatbewuster.

“Nu het klimaatakkoord van Parijs een jaar oud is, en na de historische verkiezingen in de VS is divestment meer dan ooit nodig”, zegt ook Ellen Dorsey van het Wallace Global Fund. “Als regeringen tekortschieten, is het aan de mensen zelf om het heft in handen te nemen.”

The Global Fossil Fuel Divestment and Clean Energy Investment Movement

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!