Een vrachtschip van de binnenvaart met steenkool in China (Rob Loftis/CC/Wikimedia Commons)

China investeert niet meer in steenkool

China gaat de invoer van steenkool voor zijn energieproductie terugschroeven, niet meer investeren in nieuwe steenkoolmijnen en investeren in zonne-energie. Voor grote steenkoolexporteurs zal dat zware gevolgen hebben.

maandag 5 december 2016 16:52
Spread the love

Volgens het Chinese Onderzoeksinstituut voor Steenkool neemt de vraag naar steenkool in China gestaag af. Het instituut gaat er vanuit dat de vraag zal stabiliseren op ongeveer 4 miljard ton per jaar. Die hoeveelheid kan China zelf binnenlands produceren.

Daarom gaat China de import van steenkool geleidelijk verminderen. Dat zal zware gevolgen hebben voor grote steenkoolexporteurs. De vijf grootste uitvoerders van steenkool ter wereld zijn Australië, Indonesië, Rusland, de VS en Colombia. Australië, de grootste ter wereld, begint dat al te voelen. In 2015 daalde de Australische steenkoolexport naar China met bijna 30 procent.

China haalt in 2016 nog steeds bijna twee derde van zijn energie uit steenkool. Het aandeel van steenkool in de energieproductie neemt echter af. In 2014 en 2015 daalde het steenkoolverbruik in China met respectievelijk 2,9 procent en 3,7 procent. In de eerste drie kwartalen van 2016 daalde de steenkoolconsumptie opnieuw met 68 miljoen ton of 2,4 procent.

China zet steeds meer in op hernieuwbare energie. De overheid staat immers onder enorme druk om de luchtvervuiling in het land aan te pakken. Die is zo ernstig dat China eind 2015 scholen en bedrijven moest sluiten in steden zoals Shanghai en Peking.

Ook de binnenlandse steenkoolproductie vermindert. In 2015 kondigde de regering aan dat ze minstens drie jaar geen vergunningen meer zal leveren voor nieuwe steenkoolmijnen en voor het tweede jaar op rij zullen in 2016 meer dan duizend steenkoolmijnen worden gesloten.

Steenkool is de meest klimaatonvriendelijke vorm van energieproductie. De Chinese uitstoot van broeikasgassen daalde in 2015 dan ook met 1 tot 2 procent tegenover 2014, mede dankzij het lagere steenkoolverbruik.

In mei 2016 kondigde de Chinese Shenhua Group, de grootste steenkoolproducent ter wereld, aan dat zij fors in zonne-energie gaat investeren. Samen met het Amerikaanse Solar Reserve gaat het bedrijf zonneprojecten realiseren in China met een vermogen van 1000 megawatt, een investering van 2 miljard euro.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!