EU riskeert gruwelijke misbruiken in Libië aan te wakkeren (Amnesty International)

“Vluchtelingenbeleid verplaatst problemen”

Op donderdag 14 juli trad Amnesty International (AI) in dialoog met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Amnesty International uitte haar bezorgdheid over het Belgische en Europese beleid tegenover de vluchtelingencrisis, dat geen oplossingen biedt, maar enkel de problemen verplaatst.

vrijdag 15 juli 2016 11:40
Spread the love

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International is niet tevreden met het Belgische en Europese vluchtelingenbeleid. De EU-Turkijedeal is een succes volgens de Europese Commissie en Theo Vrancken. Die deal zou er volgens hen voor zorgen dat er minder vluchtelingen aankomen in Europa.

“De EU-Turkijedeal, een afgrijselijk gedrocht”

AI is echter niet tevreden over deze immorele en illegale deal met Turkije, waardoor tienduizenden vluchtelingen vastzitten in smerige kampen in Griekenland. Om dan nog niet te spreken over de omstandigheden waaronder vluchtelingen leven in Turkije en waar ze elk moment teruggestuurd kunnen worden naar oorlogsgebied.

Eva Berghmans, asielexpert Amnesty International Vlaanderen, vindt de EU-Turkijedeal “een afgrijselijk gedrocht dat alle internationale regels met de voeten treedt en de toekomst van miljoenen vluchtelingen op het spel zet.”

Problemen verplaatsen is volgens haar niet de oplossing. Ze pleit dan ook voor veilige en legale oplossingen voor vluchtelingen in crisisgebieden. “Er moeten dringend een belangrijk aantal vluchtelingen geëvacueerd worden uit Griekenland, Italië, Turkije en andere landen buiten Europa.”

Nu dat de rijen voor de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel korter worden, moet volgens Eva Berghmans de vrijgekomen capaciteit ingezet worden om vluchtelingen die nu in humanitaire noodsituaties leven, te verwelkomen en te beschermen. Door deze mensen rechtstreeks uit deze noodsituaties te halen, worden dodelijke tochten in een bootje over de Middellandse Zee ook vermeden.

Bijna een jaar geleden beloofde België in totaal 3734 mensen op te vangen uit Griekenland en Italië. Toch wijst AI er op dat hier niets van in huis gekomen is.

Misbruiken door de Libische kustwacht

Door de gruweldaden die de kustwacht van Libië pleegt tegen vluchtelingen, is Amnesty International niet tevreden over de Europese plannen om samen te werken met landen als Libië om migratie tegen te houden.

De EU plant om de operatie Sophia, de antismokkelmissie op de Middellandse zee, voor een jaar te verlengen en nauwer samen te werken met de Libische kustwacht. Eva Berghmans wijst echter op de misbruiken door de Libische kustwacht en in de detentiecentra voor migranten in Libië.

“Europa mag zich niet medeplichtig maken aan deze mensenrechtenschendingen die in Libië plaatsvinden.” De EU moet alternatieven aanbieden voor de gevaarlijke tocht over de Middellandse Zee. Een deal sluiten met Libië is voor Amnesty International niet één van de mogelijke oplossingen.

Bron: België, Europa en vluchtelingen: uit het oog, uit het hart?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!