Wat overblijft van een straat in het centrum van de Syrische stad Aleppo in augustus 2014 (Shelly Kittleson/IPS)

Kwetsbaarste vluchtelingen blijven ook in 2017 in de kou

De kwetsbaarste vluchtelingen zoals alleenstaande vrouwen blijven ook in 2017 in de kou. Slechts een klein deel van hen zal zich ergens kunnen hervestigen. De meeste landen bieden immers te weinig mogelijkheden voor plaatselijke opvang, stelt het VN-Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR).

maandag 20 juni 2016 17:40
Spread the love

Het VN-Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) verwacht dat in 2017 slechts 170.000 kwetsbare vluchtelingen in staat zullen worden gesteld om zich ergens te hervestigen. Het gaat daarbij om vluchtelingen die niet naar hun thuisland kunnen terugkeren of die in het land waar ze naar toe gevlucht zijn gevaar lopen. Voor die kwetsbare vluchtelingen voorziet de VN specifieke hervestigingsprogramma’s.

Ongeveer 1,2 miljoen vluchtelingen komen voor hervestiging in aanmerking. Het aantal beschikbare plaatsen is dus veel te weinig, ondanks de oproep van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon aan de VN-lidstaten om meer plaatsen aan te bieden. Er is dringend een forse stijging van het aantal hervestigingsplaatsen nodig, reageert een groep van 35 ngo’s op deze nieuwe UNHCR-cijfers.

Vluchtelingen die voor hervestiging in aanmerking komen zijn onder meer slachtoffers van foltering, alleenstaande vrouwen voor wie seksueel misbruik dreigt in vluchtelingenkampen en homoseksuele vluchtelingen die ook in het land dat hen opvangt nog vervolgd kunnen worden.

“Dat kan bijvoorbeeld een vrouw zijn wier man gedood is in Syrië, die nu alleen gezinshoofd is, van een gezin met meerdere kinderen en in het Zaatari-kamp in Jordanië woont”, zegt Bill Frelick, directeur vluchtelingenrechten van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. “Alleen al om naar de toiletten te gaan is ze kwetsbaar omdat ze geen man heeft om haar te escorteren, of het kan iemand zijn die homo is en van de Democratische Republiek Congo naar Oeganda gevlucht is, waar het ook niet veilig is voor hem.”

Wereldwijd zijn er nu meer dan 60 miljoen vluchtelingen, nooit eerder sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog waren dat er zoveel. Daardoor is ook het aantal kwetsbare vluchtelingen toegenomen. “Hervestiging is belangrijker dan ooit”, zegt UNHCR-baas Filippo Grandi.

Het aantal hervestigingsplaatsen optrekken naar 340.000 wordt een van de agendapunten op topconferenties over migratie en vluchtelingen in september 2016, die elk afzonderlijk door de VN door Amerikaans president Barack Obama worden georganiseerd. “Er is geen twijfel mogelijk: hervestiging redt levens”, zegt Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk Nederland, een van de 35 ngo’s die deze oproep deed.

Zelfs de 170.000 vandaag voorziene plaatsen zijn echter geen zekerheid, zegt Frelick. Een groot aantal van deze hervestigingsplaatsen bevinden zich in de VS, maar die staan onder steeds zwaardere druk van lokale politici. Amerikaanse staten verklaren steeds vaker dat ze bepaalde vluchtelingen niet zullen opnemen. “Ze hebben de rode loper weer opgerold en willen niet langer Syrische en Iraakse vluchtelingen opvangen”, zegt Frelick.

Republikeins presidentskandidaat Donald Trump zei al dat hervestigde Syrische vluchtelingen terug moeten. Ook andere landen zouden meer moeten doen, zegt Frelick. “Veel landen reageren amper op de UNHCR-oproep voor meer hervestigingsplaatsen.”

Bron: Majority of Vulnerable Refugees Will Not Be Resettled in 2017

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!