De waterstand van de Seine aan de Pont de Sully in Parijs op 3 juni 2016 (KilonLimahn/WikiMedia Commons)

Klimaatverandering verdubbelt risico overstromingen in Parijs

De klimaatverandering heeft het risico op overstromingen in de Franse hoofdstad Parijs in 100 jaar verdubbeld. Wetenschappers stellen vast dat de opwarming van de aarde door toedoen van menselijke activiteit aan de oorzaak ligt van de overstromingen die grote delen van Parijs begin juni 2016 onder water zetten.

maandag 13 juni 2016 15:53
Spread the love

Drie dagen van onophoudelijke regen op 29, 30 en 31 mei leidden ertoe dat het water van de Seine in de Franse hoofdstad tot op het hoogste niveau kwam te staan in tientallen jaren. Het verkeer op de Seine werd stilgelegd omdat boten niet meer onder de bruggen door konden varen en kunstwerken in het wereldberoemde museum het Louvre moesten in veiligheid gebracht worden. De Franse president François Hollande was snel om de klimaatverandering als grote schuldige aan te duiden.

Een groep wetenschappers van het Nederlands Meteorologisch Instituut en de Universiteit van Oxford bevestigen zijn stelling. In hun onderzoeksrapport tonen ze aan dat het risico op een overstroming bijna verdubbelde – meer bepaald met een factor 1,8 – door de menselijke invloed op het klimaat.

“President Hollande had gelijk toen hij zei dat de klimaatverandering een rol speelt”, zegt Myles Allen, klimaatwetenschapper van de Universiteit van Oxford, in een reactie aan de Britse krant The Guardian. “Het betekent evenwel dat wat ooit een gebeurtenis was die eens in de 200 jaar voorkwam, nu eens in de 100 jaar zal voorkomen.”

De analyse van World Weather Attribution gebeurde aan de hand van inschattingen van het risico op regen zoals die van 29 tot 31 mei in Parijs. Deze organisatie is een samenwerkingsverband tussen meerdere wetenschappelijke instellingen over de klimaatproblematiek.

Wetenschappers bekeken aan de hand van klimaatmodellen en duizenden weersimulaties in welke mate de klimaatverandering hier voor iets tussen zat. Alle benaderende scenario’s kwamen tot dezelfde conclusie: de klimaatverandering heeft de hevige regenval in de bekkens van de Seine en de Loire negatief beïnvloed.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!