Dit jaar al 2.443 vluchtelingen verdronken in de Middellandse Zee

Met 880 slachtoffers was de voorbije week de dodelijkste van 2016 op de Middellandse Zee. De teller staat dit jaar al op 2.443. Dat is 34 procent meer dan de eerste vijf maanden van 2015. De slachtoffers vallen nu voor de kust van Libië. Dat toont dat het probleem door de Turkije-deal gewoon verschoven is.

woensdag 1 juni 2016 14:56
Spread the love

Het is één van de meest gruwelijke foto’s die u ooit zal gezien hebben. Een reddingswerker van de noodorganisatie Sea-Watch houdt een baby vast in zijn armen. Hij liefkoost het kind alsof het nog leeft.

De baby van nauwelijks een haar oud is één van de 45 slachtoffers van een houten boot die kapseisde tussen Libië en Italië. Dankzij Sea-Watch konden er 135 drenkelingen gered worden.

In totaal verdronken er vorige week 880 mensen in de Middellandse Zee op hun weg naar Europa. Het was de dodelijkste week van dit jaar. Elk uur kwamen er gemiddeld vijf vluchtelingen om het leven op hun tocht naar veiligheid.

Voor de kusten van Turkije en Griekenland vielen er deze week geen slachtoffers. Dat is een gevolg van de zogenaamde EU-Turkijedeal. Maar specialisten waarschuwden al bij het afsluiten van die deal dat de catastrofes gewoon zouden verschuiven naar andere routes.

2015 was met 3.771 slachtoffers voorlopig het dodelijkste jaar ooit. Met 2.443 doden tot nu toe komt dat lugubere record in de buurt.

Dit weekend kondigde staatssecretaris van Asiel Theo Francken nog trots aan dat het aantal asielaanvragen in België fel daalde. Zijn hoera-berichten zorgden voor een confronterende pagina in Het Laatste Nieuws met een glunderende Francken ‘Hier heb ik van gedroomd’ onder een foto van een omgeslagen boot.

Hulporganisatie Sea-Watch haalt in een mededeling zwaar uit naar de Europese politici. “Na de rampzalige gebeurtenissen van deze week wordt het duidelijk voor de organisaties op het terrein dat de oproepen van Europese politici om de verdrinkingen te stoppen niet meer dan lippendienst zijn. Als we zo’n beelden niet meer willen zien, moeten we gewoon stoppen met ze te creëren.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!