Marjon Meijer

FairFin: “Debat over toekomst Belfius moet in alle openheid gevoerd worden”

De bank Belfius is voor 100% in handen van de Belgische overheid. Weinigen zijn zich hiervan bewust, maar de regering lijkt de bank weer te willen privatiseren. FairFin wil de discussie over de toekomst van Belfius openlijk en met verschillende maatschappelijke spelers te voeren. Een aanzet hiertoe wordt gegeven op 8 juni.

vrijdag 27 mei 2016 09:57
Spread the love

Najaar 2011: de Belgische overheid redt Dexia met 4 miljard euro van de ondergang en herdoopt de bank daarna tot Belfius. Vandaag is Belfius nog steeds volledig in handen van de overheid. De huidige regering stelde bij haar aantreden meteen de privatisering in het vooruitzicht. Maar is privatisering de enige optie? Kan de waarde van Belfius niet op een andere manier verzekerd worden? Dit zijn de vragen die FairFin zich hardop stelt.

“Vandaag vindt de discussie over de toekomst van Belfius plaats achter gesloten deuren. En dat terwijl elke inwoner 363 euro bijdroeg en de bank een grote maatschappelijke waarde heeft. Dat bevestigen ook expertenstudies die de overheid liet uitvoeren. De toekomst van Belfius verdient een open en publieke discussie, waarbij met verschillende alternatieven rekening wordt gehouden,” aldus Frank Vanaerschot van FairFin.

363 euro per Belg, dat kan tellen. Dan telt onze mening ook.

FairFin brengt op 8 juni verschillende spelers samen voor een debat over de maatschappelijke waarde van Belfius. Lokale belanghebbenden, zoals de werknemers en pleitbezorgers van een energietransitie, vertellen welke rol de bank voor hen zou kunnen opnemen. Buitenlandse sprekers (onderzoeker Christine Berry van New Economics Foundation en journalist Eric Smit van Follow The Money) vertellen over de bankreddingen en campagnes tegen privatisering in respectievelijk het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Aline Fares van Finance Watch (EU) legt de link met de situatie in België.

Geïnteresseerd om mee meer te weten over Belfius en/of haar toekomst mee uit te tekenen? Kom dan naar dit debat en schrijf je in via debat@fairfin.be Aan het einde van het programma zullen we het verdere verloop van onze campagne toelichten.

PROGRAMMA

18u15-19u30: Voorgesprek ‘Van wie en voor wie is Belfius?’

> Frank Vanaerschot (FairFin) ‘Hoe is Dexia Belfius geworden?’
> Luc Soete (LBC) en een spreker van BBTK namens het bankpersoneel van Belfius
> Mathias Bienstman (BBL) ‘Banken en transitie naar duurzame economie’
> Meyrem Almaci (Groen) ‘Overheidsbank Belfius: het Belgische KfW’

20u-21u45: Debat ‘Bankieren in het maatschappelijk belang: internationale inspiratie voor Belfius’

Tijdens de crisis werden heel wat banken gered met belastinggeld en kwamen in overheidshanden. Wat doen we met deze banken? Hoe krijgen we weer over banken, en het maatschappelijk belang voorop te stellen?

> Christine Berry (New Economics Foundation, VK): Reforming RBS – local banking for the public good
> Eric Smit (Follow the Money, NL) over de bankencrisis, ABN Amro en SNS Bank
> Aline Fares (Finance Watch, EU): public interest in banks and the opportunities for Belfius
Moderator is Ton Van Lierop (VRT).

Dit evenement wordt mogelijk gemaakt met steun van Financité, Attac Wallonie-Bruxelles, CADTM, Iteco, de vakbonden BBTK, CNE en LBC, Poliargus, SAW-B en Masereelfonds.

PRAKTISCH
– Adres: Keizerslaan 4, 1000 Brussel
– Koninklijke Bibliotheek, Auditorium Lippens
– Vanaf 18u tot 22u
– Toegang gratis, inschrijven via debat@fairfin.be
– Meer info: www.fairfin.be/welke-toekomst-voor-belfius; frank.vanaerschot@fairfin.be
Welke toekomst voor Belfius op Facebook
– Meertalig evenement, vertaling wordt voorzien

take down
the paywall
steun ons nu!