(www.cdc.gov)

Zelfs geringe luchtvervuiling nefast voor zwangerschap

Luchtvervuiling kan zelfs in lage concentraties schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het risico op ontstekingen in de baarmoeder toeneemt, en daarmee ook de kans op neurologische schade en ademhalingsproblemen voor de ongeboren kinderen.

donderdag 28 april 2016 16:39
Spread the love

Dat luchtvervuiling en fijnstof schadelijk zijn voor de volksgezondheid, is al langer bekend. Uit een recente studie blijkt ook dat deze vervuiling zelfs bij lage concentraties de kans op ontsteking van de placenta tijdens de zwangerschap doet toenemen. Ontstekingen in de baarmoeder zijn de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige geboorte en van ernstige ontwikkelingsproblemen die kinderen hun leven lang kunnen treffen.

Een studie, die op 27 april 2016 verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Health Perspectives, is volgens de betrokken onderzoekers een zoveelste teken dat de luchtkwaliteit waarin de zwangere moeder leeft een grote rol speelt bij de ontwikkeling van het kind.

“Twintig jaar geleden al toonden we aan dat een hoge concentratie aan luchtvervuiling leidt tot slechte zwangerschapsresultaten, waaronder vroeggeboorte”, zegt Xiaobin Wang, hoogleraar aan het Center on the Early Life Origins en medeauteur van de studie. “Nu tonen we aan dat zelfs kleine concentraties een biologisch effect hebben op de celvorming bij zwangere vrouwen.”

Volgens hoofdauteur Rebecca Massa Nachman toont de studie aan dat de huidige richtlijnen voor luchtvervuiling niet volstaan om de foetus te beschermen. “We stelden ook biologische effecten vast bij vrouwen die blootgesteld waren aan niveau’s van luchtvervuiling die lager waren dan de maximale grensnormen van het milieuagentschap EPA van de Amerikaanse overheid”, zegt ze.

Voor deze studie werden 5059 moeder-kinderparen onderzocht in de oostelijke stad Boston in de staat Massachusetts. Om ontstekingen op te sporen werd nagegaan of de moeder koorts had tijdens haar zwangerschap en werden bewaarde stalen van de placenta’s verder onderzocht. Deze resultaten werden vergeleken met de gegevens van het EPA over de luchtkwaliteit in de respectievelijke woonplaats van de onderzochte moeders.

Boston staat bekend als een vrij schone stad wat betreft luchtvervuiling. De meeste vrouwen werden er blootgesteld aan vervuilingsniveaus die door het EPA als aanvaardbaar bestempeld worden, bij 1588 moeders was dat niet het geval. Die laatsten bleken liepen zoveel kans te lopen op ontstekingen in de baarmoeder.

Bron: Even a little air pollution may have long-term health effects on developing fetus

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!