Smogalarm op de Ring rond Brussel (verkeerscentrum.be)

Europese burgemeesters: “Nieuwe EU-dieselnormen gevaar voor volksgezondheid”

Burgemeesters van twintig grote Europese steden maken in een open brief brandhout van de zwakke Europese uitstootnormen voor dieselauto's. De uitzonderingsclausule in de nieuwe EU-reglementering voor stikstofoxiden brengt de gezondheid van hun burgers in gevaar, schrijven ze.

vrijdag 18 maart 2016 10:19
Spread the love

In de nasleep van het recente schandaal met Volkswagen worden de Europese tests voor dieselwagens realistischer, maar tegelijk krijgt de auto-industrie van de EU een nieuwe uitzondering: tot 2020 mogen dieselwagens tweemaal de norm voor stikstofoxiden (NOx) uitstoten, en na 2020 nog eens 50 procent meer.

Dat is ongehoord in een Europa waar bijna 80 procent van de bevolking in steden leeft en dagelijks te lijden krijgt onder luchtvervuiling, zeggen de burgemeesters van Brussel, Parijs, Amsterdam, Milaan, Stockholm, Barcelona, Madrid, Kopenhagen, Oslo, Lissabon, Wenen, Warschau, Athene, Boekarest, Boedapest, La Valetta, Nicosia, Riga, Rotterdam en Sofia.

“We zijn van mening dat die beslissing onrechtvaardig en verkeerd is”, schrijven ze in een open brief in de Franse krant Le Monde. “Hoe is het mogelijk om nieuwe emissiestandaarden uit te vaardigen en tegelijk toe te staan dat ze geschonden worden?” De burgemeesters van Berlijn, Rome en Londen weigerden de brief te ondertekenen.

Als burgervaders hebben ze de plicht om de gezondheid van hun burgers te beschermen, schrijven ze nog in deze brief. “Hoe kunnen we dat echter doen als de EU een vergunning geeft om te vervuilen ten koste van de volksgezondheid? Wat moeten we zeggen tegen ouders van wie de kinderen lijden aan acute longaandoeningen, tegen ouderen en tegen de meest kwetsbaren? Moeten we zeggen dat de overheid hun gezondheid ondergeschikt maakt aan die van de auto-industrie?”

Ook voor de strijd tegen de klimaatverandering zijn consistente regels cruciaal, zeggen ze. “Ongeveer 70 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen komt uit de steden en het succes van het klimaatakkoord COP21 van Parijs zal afhangen van de maatregelen die door die steden genomen worden. Als burgemeesters zijn we bereid die verantwoordelijkheid te nemen. Op dit moment hebben we echter de steun nodig van de politieke verantwoordelijken op alle niveaus.”

De twintig burgemeesters roepen de EU-regeringen op om alle beschikbare juridische en politieke middelen te gebruiken om ervoor te zorgen dat de Europese normen door alle industrieën gerespecteerd worden.

Bronnen:

Open brief «La santé des citoyens passe avant celle des lobbys industriels »

Mayors of 20 European cities attack weak EU diesel pollution limits

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!