De EU voert nog steeds veel gas in uit Rusland via pijplijnen door Oekraïne (greece.greekreporter.com)

Europese Commissie blijft zweren bij gas

In zijn nieuw plan voor energiebevoorrading blijft de Europese Commissie zweren bij gas. Fout, zeggen de milieuorganisaties, want het is niet gas maar hernieuwbare energiebronnen die Europa echt onafhankelijk maken.

donderdag 18 februari 2016 11:28
Spread the love

De Europese Commissie stelde op 16 februari 2016 zijn nieuwe strategie voor om de Europese energiebevoorrading te garanderen. Daaruit blijkt dat de Commissie sterk blijft vertrouwen op de aankoop van aardgas in de volgende decennia.

Om minder afhankelijk te worden van Rusland, zal Europa wel zijn leveranciers diversifiëren. Daarvoor zijn grote investeringen nodig in nieuwe infrastructuur, onder meer pijpleidingen en terminals. Deze focus op gas is dan ook helemaal verkeerd, zeggen milieuorganisaties, omdat de komende jaren juist volop ingezet zou moeten worden op hernieuwbare energie.

Leidersrol

“De Commissie wedt op het verkeerde paard”, stelt Imke Lübbeke van het Wereldnatuurfonds (WWF). “In tegenstelling tot gas hoeft hernieuwbare energie niet geïmporteerd te worden en levert het grote voordelen op voor de economie en het klimaat, dankzij nieuwe banen en de vermindering van uitstoot.”

Volgens Lübbeke ondermijnt de nadruk op gas ook de ambitie van de EU om klimaatleider te zijn in de internationale gemeenschap. “Voorzitter Juncker beloofde een leidinggevende rol voor de EU op het vlak van hernieuwbare energie, maar de EU verliest in werkelijkheid snel terrein ten opzichte van concurrerende economieën”, zegt ze. “Terwijl wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie groeiden, waren die in Europa het laagste sinds 2006, en dan nog geconcentreerd in een handvol lidstaten.”

Klimaattop COP21 Parijs

Volgens Greenpeace is de Commissie blind voor het potentieel van hernieuwbare energiebronnen. “Het lijkt wel alsof de klimaattop in Parijs nooit heeft plaatsgevonden”, zegt Jiri Jerabek van Greenpeace EU.

“De Commissie lijkt vastgeklonken aan gas en houdt Europa verslaafd aan energie-invoer met dit voorstel. Het is hoog tijd dat de EU inzet op de transitie naar hernieuwbare energie. Enkel met een focus op schone energie en efficiëntie kan Europa zijn klimaatdoelstellingen halen en tegelijk de afhankelijkheid van buitenlandse energie verminderen.”

Bron: Commission is blind to renewables’ potential, keeps Europe stuck on gas 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!