Investeringen duurzame energie breken records ondanks goedkope olie

Investeringen duurzame energie breken records ondanks goedkope olie

De lage olieprijs kan de snelle groei van investeringen in hernieuwbare energiebronnen niet stoppen. In 2015 werd wereldwijd een waarde van 296 miljard euro geïnvesteerd in duurzame energie – een absoluut record.

vrijdag 5 februari 2016 17:13
Spread the love

De investeringen in duurzame energieproductie groeiden in 2015 naar een recordbedrag van 296 miljard euro (dollar omgezet in euro in het artikel). Dat is een stijging met 4 procent tegenover 2014 en een verbetering van het vorige record uit 2011 met 3 procent. De groei komt vooral op rekening van China, Afrika, de VS, Latijns-Amerika en India, zo blijkt uit een rapport van analysebureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Het record is vooral opmerkelijk, omdat het veroorzaakt wordt door elkaar tegensprekende factoren. Zo zijn er de snelle daling van de kost van zonnepanelen en de sterke dollar, waardoor meer capaciteit geïnstalleerd kan worden voor hetzelfde geld. Er zijn tegelijk ook factoren die het de industrie als geheel lastig maken, met name de aanhoudend lage prijs van fossiele brandstoffen zoals steenkool en olie. Tijdens de voorbije twee jaar daalde de prijs van ruwe olie met 67 procent – die van steenkool met meer dan een derde.

Niet alleen investeringen scheerden hoge toppen. Er werd in 2015 ook een recordhoeveelheid hernieuwbare energie aangesloten op het net: 64 gigawatt aan windmolens en 57 gigawatt aan zonne-energie. Dat is een stijging met bijna een derde tegenover 2014.

Concurrentieel

“Deze cijfers zijn een verbijsterend antwoord op iedereen die dacht dat duurzame energie zich zou vastrijden in de dalende olie- en gasprijzen”, zegt Michael Liebreich, voorzitter van de adviesraad van BNEF. “Ze tonen aan dat de nieuwe energiebronnen steeds beter kunnen concurreren op het vlak van de kostprijs.”

“Wind- en zonne-energie worden nu ook in veel ontwikkelingslanden aanvaard als een logisch en belangrijk onderdeel van de totale energieproductie”, zegt Liebreich. “Ze zijn goedkoop, ze wapenen de landen tegen verwachte prijsstijgingen op de energiemarkt, en vooral: ze kunnen erg snel gebouwd worden om aan een vraag te voldoen. Het is erg moeilijk voor te stellen dat die trend nog gekeerd wordt, gezien ook het klimaatakkoord COP21 dat in december 2015 werd bereikt in Parijs.”

EU daalt

China is opnieuw veruit de grootste investeerder in hernieuwbare energie, met een groei in 2015 van maar liefst 17 procent tot 99 miljard euro. De Chinese overheid zet stevig in op schone energie om aan de energievraag tegemoet te komen maar ook om af te geraken van zijn erg vervuilende steenkoolcentrales.

De VS kenden een stijging met 8 procent tot 50 miljard euro, en ook India steeg flink met 23 procent. De EU doet het heel wat minder goed, met een daling van 18 procent tot 53 miljard euro, het laagste niveau sinds 2006.

Opvallend is de opkomst van een aantal nieuwe markten, die hun investeringen verveelvoudigen en samen tientallen miljarden euro in de duurzame energie pompten. Daarbij zijn landen als Mexico (3,8 miljard euro), Chili (3,1 miljard), de rest van Zuid-Amerika (4 miljard) en Marokko (1,8 miljard).

Afrika en het Midden-Oosten zijn volgens BNEF twee regio’s met een enorm potentieel voor hernieuwbare energie, gezien de snelle bevolkingsgroei en de overvloedige beschikbaarheid van zon en wind. De twee regio’s kenden vorig jaar een groei van deze sector met meer dan 50 procent.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!