Parijse straten kleuren rood tijdens #D12

De laatste actiedag in Parijs tijdens COP21 werd een succes. Ondanks de noodtoestand in de Franse hoofdstad kwamen naar schatting 15 000 mensen op straat om hun politieke leiders, die enkele kilometers verderop in de laatste fase van de onderhandelingen waren beland, op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

zaterdag 12 december 2015 21:13
Spread the love

Vandaag kleurden de Parijse straten rood. Op de Avenue de la Grande Armée pakten duizenden mensen samen onder het toeziende oog van een enorme politiemacht. De deelnemers aan de klimaatbetoging werd gevraagd een rood kledingstuk aan te doen. Zo wilden ze duidelijk maken dat wat hen betreft enkele rode lijnen absoluut niet overschreden mogen worden, willen we een klimaatramp voorkomen. Ook het enorme rode lint, aangebracht door de Belgische delegatie, was indrukwekkend.

Met behulp van een misthoorn werd opgeroepen tot twee minuten stilte, om stil te staan bij alle slachtoffers van de klimaatopwarming. Na deze ingetogen momenten brak een geweldig geluid los op de Parijse Avenue. Toeters, bellen, trommels en vooral heel veel stembanden. Met duizenden tegelijk maakten ze duidelijk wat ze verwachten van de klimaatonderhandelaars: “What do we want? Climate Justice!” En ook over de timing lieten ze geen twijfel bestaan: “Now!”

Wat een mooi beeld, om zoveel mensen met zoveel diversiteit verenigd te zien. Allemaal vastberaden om hun verantwoordelijk op te nemen, om actie te voeren voor een duurzaam en rechtvaardig klimaatbeleid. Maar tegelijk ook om onze verkozenen te wijzen op hun verantwoordelijkheid om gewicht te geven aan mooie beloftes.

Na de Red Lines actie trok de mars richting Eifeltoren waar ze een mensenketting vormden. Ook hier liet de mensenmassa zijn eis voor een ambitieuze klimaatambities luid en duidelijk weerklinken: “1,2,3 degrées. C’est un crime contre l’humanité.”

Ondertussen sijpelde het nieuws door dat de klimaattop een ‘historisch en bindend akkoord’ had opgeleverd. Het duurde echter niet lang voor er heel wat kanttekeningen werden geplaatst bij het ambitieuze karakter van de ontwerptekst die op tafel lag.

Zo sprak Natalie Eggermont van Climate Express over “een lege doos met een strik errond.” Eggermont was wel tevreden over de doelstelling om onder de 2 graden opwarming te blijven. “Maar als we verder gaan kijken zien we geen concrete afspraken om die doelstellingen te bereiken. De huidige engagementen zetten ons op weg naar een opwarming met 2,7°C. En die engagementen zijn niet eens bindend. Wij stellen ons hier ernstige vragen bij. Handelsverdragen zijn wel bindend en kunnen zelfs sancties inhouden, klimaatakkoorden dan weer niet. Het klimaat heeft duidelijk niet dezelfde prioriteit”, voegde ze er meteen aan toe.

“We zien opnieuw hetzelfde fenomeen: er gaapt een enorme kloof tussen de woorden en de acties. En daarnaast is de kloof even groot tussen de woorden van onze politici en de wereldwijde mobilisatie van burgers die we hebben gezien”, aldus de voorzitter van Climate Express.

Nog een iets wou Eggermont kwijt: “De mensen die vandaag bijeen kwamen in le Bourget (plaats van de COP21 onderhandelingen, nvdr) om het klimaatakkoord af te sluiten zijn niet de leiders van onze planeet. De echte klimaathelden waren te vinden in de straten van Parijs. Het contrast tussen onze mobilisatiekracht en acties van de politici kan niet groter zijn.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!