Ambitie grootste slachtoffer van ontwerpakkoord klimaattop

Het ontwerpakkoord dat op 9 december 2015 werd voorgesteld op de klimaattop in Parijs oogst gemengde reacties. Enkele belangrijke elementen zijn behouden, maar de oorspronkelijke ambitie is ver te zoeken. Milieuorganisaties kijken naar de EU om die ambitie terug te brengen.

woensdag 9 december 2015 18:49
Spread the love

Het goede nieuws, zegen waarnemers, is dat de maximale opwarming met 1,5 graden Celsius behouden bleef in de tekst. Dat is belangrijk, want wetenschappers zijn het er steeds meer over eens dat die 1,5 graden – en niet 2 graden, zoals tot nog toe werd aangehouden – een belangrijke drempel is om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden.

“Met deze ontwerptekst zijn we op een kruispunt aanbeland”, zegt Wendel Trio van het Climate Action Network, een koepelorganisatie van 130 organisaties over de hele wereld. “Nu is het moment om te kiezen voor een ambitieus akkoord, dat ook na Parijs verdere klimaatactie mogelijk maakt, of – de andere optie – een erg minimalistisch akkoord en weinig vooruitgang.”

EU

Om een ambitieus akkoord nog mogelijk te maken, moet de EU nu een leidersrol opnemen, zegt Trio. De EU kondigde gisteren (dinsdag) een klimaatalliantie aan met kwetsbare landen, maar die mag niet bij woorden blijven. “De EU moet die landen ook daden bieden: financiële steun, een duidelijke 1,5 graden doelstelling en compensatie voor de schade die ze ondervinden”, zegt Trio. “De Unie moet uit haar comfortzone komen.”

Een tweede belangrijk punt is een snelle herziening van de klimaatbeloften, zeggen de ngo’s. Het is belangrijk dat de landen hun klimaatbeloften nog voor 2020 kunnen bijstellen.

Good, bad and ugly

Ook Kaisa Kosonen van Greenpeace heeft gemengde gevoelens bij de voortgang van de gesprekken. Ze juicht toe dat de doelstelling van 1,5 graden behouden blijft, maar “sommige woorden in de tekst staan vol vingerafdrukken van de olieproducerende landen”, zegt ze. “Het is een mix van the good, the bad and the ugly.”

“Het is erg dat uitstootdoelstellingen van de landen zo zwak zijn, en er is bijzonder weinig in de tekst dat ze snel zal doen terugkomen met betere doelstellingen. Maar het ergste is de deadline voor het uitfaseren van de CO2-uitstoot. Op dit moment bevat de tekst vage taal, in plaats van een strikte deadline van 2050. Zonder datum heeft dit geen gewicht.”

De onderhandelaars hebben nu nog drie dagen om de lat hoger te leggen, zegt ze, en dat zou eigenlijk niet moeilijk moeten zijn. “Hernieuwbare energie is nu al volop vervuilende energiesystemen over de hele wereld aan het vervangen. Er is nog altijd een kloof tussen wat op deze conferentie gebeurt en hoe het er in de echte wereld aan toegaat.” 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!