Paus Franciscus I (www.boliviaentusmanos.com)

Paus: “Mislukking klimaattop zal ‘catastrofe’ zijn”

Als de klimaattop COP21 in Parijs mislukt, is dat een catastrofe, verklaarde paus Franciscus bij het begin van zijn reis door Afrika.

vrijdag 27 november 2015 15:16
Spread the love

Amper een week voor de start van de cruciale klimaattop COP21 op 30 november 2015 in Parijs brengt de paus een bezoek aan Afrika, het armste continent ter wereld en een van de regio’s die het zwaarste getroffen wordt door de klimaatverandering. Hij startte zijn bezoek in de Keniaanse hoofdstad Nairobi en reist door naar de Centraal-Afrikaanse Republiek en Oeganda.

In een toespraak op het hoofdkwartier van het Natuurprogramma van de VN (UNEP) in Nairobi waarschuwde de paus op 26 november expliciet voor een mislukking in Parijs. Wereldleiders moeten er alles aan doen om het eens worden over een historisch klimaatakkoord, zegt hij.

“Over enkele dagen vindt in Parijs een belangrijke ontmoeting plaats over de klimaatverandering”, zei paus Franciscus. “Het zou erg triest zijn, ik zou zelfs zeggen catastrofaal, als bepaalde individuele belangen er zouden voorgaan op het algemeen belang. We worden geconfronteerd met een keuze die niet genegeerd kan worden: het milieu herstellen of vernietigen.”

In de toespraak refereerde Franciscus ook naar de regio van het bekken van de Congostroom, die volgens wetenschappers essentieel is voor de toekomst van de planeet en het behoud van de biodiversiteit. Specifiek voor Afrika moet er ook harder worden opgetreden tegen stroperij en illegale mijnbouw, zei hij.

Encycliek

Het is niet de eerste keer dat de paus zich uitspreekt over milieukwesties. Eerder dit jaar sprak brak hij in de encycliek Laudato Si nadrukkelijk een lans voor de strijd tegen de klimaatverandering. Bij de vorige klimaattop in Lima vroeg de paus ook al om dringend actie te ondernemen tegen de klimaatverandering.

Ook de keuze van zijn pauselijke naam gaf aan dat milieu een belangrijk thema zou worden tijdens zijn pontificaat. De Argentijnse bisschop Jorge Mario Bergoglio noemde zichzelf naar Franciscus van Assisi, de patroonheilige van de dieren en het milieu.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!