Klimaatquotes kleuren het Parijse straatbeeld

De klimaattop die later deze maand plaatsvindt in Parijs, wordt momenteel overschaduwd door de recente gebeurtenissen in dezelfde stad. Eerder deze maand besloot Frankrijk, naar aanleiding van die top, om zijn grenscontroles opnieuw in te voeren. Zes jonge klimaatactivisten van jeugddienst Globelink slaagden erin om daarvoor nog de meningen van Vlaamse jongeren de grens over te krijgen. Ze lieten enkele straffe klimaatquotes in het Parijse straatbeeld achter.

donderdag 19 november 2015 15:01
Spread the love

Act now en Avec une planète MORTE, vous n’êtes rien avec une économie FORTE zijn enkele van de meningen van Vlaamse jongeren die met verfspuitbus in de Parijse straten zijn vastgelegd. “Het belangrijkste was dat mensen ze zouden opmerken, dat ze zich zouden beginnen afvragen waar het om gaat als ze nog niet van de klimaattop afwisten, en dat ze zich zouden realiseren dat er ook door jongeren aandacht aan besteed wordt als ze wel al van de klimaattop wisten”, zegt Liselot (17).

Jessica (22) sluit zich daarbij aan: “Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat de volgende klimmaattop een kantelmoment moet worden. Daarom kozen we voor de krachtigste quotes die hopelijk het meeste reactie uitlokken.”

En dat is volgens collega-sloganspuiter Wesley (18) gelukt: “Na het schrijven van de quotes, bleven enkele mensen staan om ze te lezen. Missie geslaagd dus. Hopelijk zijn de quotes krachtig genoeg zodat mensen inzien dat er aan de alarmbel getrokken moet worden!”

Met de slogans en de Eiffeltoren als getuige hebben de jongeren hun mening verkondigd. Nu is het volgens de jonge klimaatactivisten aan de politici om er iets mee te doen. Omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden en als geheugensteuntje voor de politici.

Met een zonnetrein, paard en kar, al fietsend en al liftend trokken zes jongeren begin deze maand naar Parijs. Ze presenteerden er de resultaten van de enquête, waarin meer dan 500 jongeren naar de mening over het klimaat gevraagd werd. Meer foto’s van dit project zijn hier terug te vinden.

©  2015 – C.H.I.P.S. StampMedia – tekst: Chloë Carlens; foto’s: Maurizio Ciranni

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!