Een seizoenarbeider in de Zuid-Afrikaanse regio KwaDukuza oogst mais, die door de droogte onvolgroeid is en onvoldoende suiker bevat Rogan Ward/timeslive.com.za)

Ergste droogte in 23 jaar in Zuid-Afrika

Vijf van de negen provincies van Zuid-Afrika zijn door de regering aangeduid als rampgebieden omdat de aanhoudende droogte landbouw er amper mogelijk maakt. Een uitbreiding naar de hele regio van Zuidelijk Afrika is niet denkbeeldig, waarschuwt de regering.

maandag 16 november 2015 15:36
Spread the love

Tijdens een bijeenkomst in de hoofdstad Pretoria op 13 november 2015 zei de Zuid-Afrikaanse minister van Landbouw Senzeni Zokwana dat de huidige droogte reeds alle provincies heeft aangetast en dat de export van landbouwproducten naar de buurlanden in het gedrang komt. Door het povere regenseizoen beleeft Zuid-Afrika daarmee de ergste droogte in 23 jaar.

“We zien het vee sterven, we zien planten die vernietigd zijn. We willen geen mensen zien sterven”, sprak minister Zokwana. “Onze productie is het afgelopen kwartaal met 17 procent teruggelopen, met name door de aanhoudende droogte”. Zuid-Afrika heeft zelf nog graan- en maïsvoorraden om het tot eind 2016 uit te houden, maar de export naar Botswana, Swaziland en andere buurlanden kan het niet langer garanderen. “De opbrengst van de maïsoogst staat op het laagste niveau sinds 2008”, zei Zokwana. Hierdoor zullen de prijzen voor exportproducten ook stijgen.

Ramp voor hele regio

Volgens minister Zokwana bestaat de kans dat de huidige droogte een impact zal hebben op de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC). Deze intergouvernementele organisatie groepeert 15 landen in Zuidelijk Afrika waaronder Zuid-Afrika, Zimbabwe, Botswana, Zambia, Namibië, Malawi en Mozambique. “Als de droogte blijft aanhouden wordt dit een ramp voor de hele regio”, waarschuwde Zokwana.

De provincies in Zuid-Afrika die het ergst getroffen zijn, zijn onder meer Noordwest, KwaZoeloe-Natal, Vrijstaat en Mpumalanga waar het nationaal park Kruger ligt.

De droogte heeft tenslotte ook de Zuid-Afrikaanse watervoorraden in zijn greep. Volgens de minister van Water, Nomvula Mokonyane zijn 2,7 miljoen gezinnen of 18 procent van de bevolking getroffen door een tekort aan water.

The high cost of SA’s worst drought in 23 years

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!