Vlnr: Zaka, Sakina en Mostafa (Foto © Instagram/zakaben)

Vertel het verhaal van een vluchteling via sociale media

Gebaseerd op een actie van de Verenigde Naties, start ook in ons land de actie #ShareHumanityBelgium. Bekende sociale mediagebruikers ‘doneren’ hun profiel aan een vluchteling, die op die manier zijn of haar verhaal kan doen aan een groter publiek.

vrijdag 4 september 2015 14:29
Spread the love

De Verenigde Naties lanceerden in augustus ter ere van World Humanitarian Day de online campagne #sharehumanity. De organisatie riep hiermee jonge, en actieve sociale media gebruikers op om deel te nemen met de hashtag #sharehumanity en hun social media accounts één dag uit te lenen aan een vluchteling. 

Op deze manier wil de VN een stem geven aan het persoonlijke verhaal van vluchtelingen. De campagne werd afgetrapt met een bekende social-mediagebruikers, zoals de Australische zanger Cody Simpson en de Braziliaanse voetballer Kaká.

Sociaal activisme

Stephen O’Brien staat aan het hoofd van OCHA, het VN bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken. Hij hoopt dat de actie wereldwijd zal aanslaan en zorgt voor “een groter gevoel van verantwoordelijkheid, solidariteit en sociaal activisme, via het gebruik van sociale media”.

In België startte pas eenzelfde actie, #ShareHumanityBelgium, dat ook op zoek ging naar dat solidariteitsgevoel bij bekende sociale media gebruikers. Youtuber Zaka, MNM-host Julie van den Steen nemen alvast deel aan de actie.

Zaka liep een dag mee als vrijwilliger bij Startpunt Vluchtelingenwerk en was de eerste die de hashtag #ShareHumanityBelgium lanceerde. Hij was de eerste om zijn social media account af te staan aan Mostafa, een 33-jarige Palestijnse ex-vluchteling die nu dertien jaar in België woont.

In een reeks van twintig tweets vertelde hij waarom hij van Libanon naar België reisde en een nieuw leven startte.

© 2015 – C.H.I.P.S. StampMedia – Sakina Elkayouhi

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!