Palmolieplantage in West Kalimantan, Indonesië. Credits: Yayan Indriatmoko (CIFOR)
Milieu -

Indonesië belooft klimaatinspanning van 29 procent

Indonesië heeft beloofd de uitstoot van broeikasgassen met 29 procent te verminderen tegen 2030. De belofte kan belangrijk zijn voor de klimaattop in Parijs eind dit jaar, maar roept ook vragen op.

vrijdag 4 september 2015 10:12
Spread the love

De Indonesische minister van Leefmilieu, Siti Nurbaya Bakar, deed de aankondiging gisteren (woensdag) tijdens een toespraak in de hoofdstad Jakarta. Ze beloofde dat de Indonesische uitstoot met 29 procent zal dalen tegen 2030. Later deze maand zou de belofte formeel overgemaakt worden aan de Verenigde Naties.

De minister gaf geen details over het referentiepunt voor de belofte, maar een proefversie van het plan spreekt over een het business-as-usualscenario als baseline.

Ook over de strategie bleef Bakar vaag. De overheid werkt de details van het plan nog uit, zei ze, maar denkt onder meer na over de ontwikkeling van geothermische energie. Een proefversie van het plan stelt als doelstelling om minstens 23 procent van de energiemix uit “nieuwe en hernieuwbare energiebronnen” te halen tegen 2025.

Ontbossing

Indonesië is een van de grootste uitstoters van broeikasgassen ter wereld, vooral door de ontbossing voor papierproductie en de aanleg van palmolieplantages. Deze week nog bleek uit cijfers van het World Resources Institute dat de ontbossing er vorig jaar opnieuw is toegenomen na een terugval in 2013.

Het land staat onder toenemende internationale druk om de vernieling van wouden en draslanden terug te schroeven.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!