Nieuws, Economie, België -

“Duizenden jonge mensen gaan hun inkomen verliezen”

In heel het land voerden de vakbonden actie tegen de inperking van de beroepinschakelinguitkering (vroegere wachtuitkering). Duizenden jonge werkzoekenden zullen daardoor hun uitkering verliezen. "Zelfs als ze heel hard een job zoeken en geen aanbiedingen weigeren", aldus de vakbonden.

maandag 10 maart 2014 15:28
Spread the love

Op 1 januari 2015 verliest een eerste groep werkzoekenden hun beroepsinschakelinguitkering, de vroegere wachtuitkering voor schoolverlaters. Alleen al in Antwerpen zal die besparingsmaatregel van de regering 2500 jonge mensen treffen.

“Die mensen verliezen hun uitkering niet omdat ze niet hard genoeg zoeken naar werk en niet omdat ze jobaanbiedingen weigeren, maar gewoon omdat de regering beslist heeft de uitkering na 3 jaar moet stopgezet worden”, zegt Pamela Van Gorp van de christelijke vakbond ACV.

Vooral vrouwen worden getroffen door de maatregel. In Antwerpen is één op vijf van de werkzoekenden die hun uitkering verliezen een gezinshoofd. Nog eens één op tien is alleenstaand. De besparing zal dus ook kinderen treffen.

Een deel van de slachtoffers van de maatregel zal bij het OCMW terechtkomen. “Maar ook dan vrezen wij dat een grote groep mensen in de armoede zal verzeilen. Enerzijds omdat het leefloon onder de armoedegrens ligt, maar ook omdat niet iedereen een beroep zal kunnen doen op het OCMW”, zegt Pamela Van Gorp.

Dat zoveel mensen ook na drie jaar nog in het systeem van de beroepsinschakelinguitkering zitten, komt doordat ze nooit lang genoeg gewerkt hebben om een werkloosheidsuitkering te krijgen. “De weg naar een vaste job is voor veel jongeren bezaaid met korte werkperiodes met tijdelijke, interim- of IBO-contracten”, zegt Bo Heymans van de socialistische vakbond ABVV.

Maatregel moet weg

De vakbonden voerden vandaag actie in heel het land. “De reacties zijn eigenlijk best wel positief. In Vilvoorde had burgemeester Hans Bonte oren naar onze verzuchtingen. Een zelfde signaal kregen we bij de RVA en VDAB hier in Antwerpen. De meeste evaluaties van werkzoekenden zijn positief geeft de directeur van de RVA toe, alleen liggen de jobs niet voor het grijpen”, zegt Tom Vrijens van het ACV. “Ik geloof dan ook echt dat we die maatregelen weg krijgen”, zegt Vrijens.

Kristien is één van de 2500 Antwerpenaren die op 1 januari 2015 haar beroepsinschakelinguitkering verliest. “Ik ben 33, hooggeschoold, extra opleidingen gevolgd en heb al die jaren gewerkt, maar nooit de kans gekregen om een jaar lang voltijds te werken. Ik rijg de deeltijdse contracten in de horeca en de korte interimcontracten aan elkaar”, zegt Kristien.

“De afgelopen maanden heb ik 90 sollicitatiebrieven geschreven en toch zou ik sowieso geschrapt worden op 1 januari 2015. De regering laat me in de steek. Help mij aan een job, ik zou niets liever willen dan werken. Maar in plaats daarvan pakken ze het laatste beetje steun af. Al goed dat ik lid ben van de vakbond, anders had ik niet eens geweten wat er mij op 1 januari boven het hoofd hangt. Er moet gewoon fundamenteel iets veranderen in plaats van een besparingsmaatregel hier en daar”, aldus Kristien.

take down
the paywall
steun ons nu!