Nieuws, Economie, België -

Werknemers Heinz Turnhout speelbal van twee multimiljardairs

Ketchupproducent Heinz sluit de deuren van de vestiging in Turnhout. Tweehonderd werknemers verliezen hun job. 'De loonkost!', klinkt het dan al snel. Daaruit spreekt vooral een gebrek aan inzicht in de werking van dergelijke multinationals.

vrijdag 28 februari 2014 11:42
Spread the love


doc

Volgens deze twee N-VA-mandatarissen moet het debat dus over de loonkost gaan. Met een verlaging van de loonkost had België Heinz in Turnhout kunnen houden. Wat Bracke en Herman niet begrijpen is dat de sluiting van de vestiging in Turnhout deel uit maakt van een globale strategische heroriëntatie van Heinz. Loonkost is daarin maar één van de vele parameters waar die decision makers rekening mee houden.

Om te begrijpen wat er bij Heinz aan de hand is, moeten we terug naar februari van vorig jaar. Berkshire Hathaway waar de bijna mythische investeerder Warren Buffet de plak zwaait en het Braziliaanse investeringsbedrijf 3G Capital sloegen toen de handen in elkaar om Heinz te kopen voor 23 miljard dollar.

Meer dan de helft van dat bedrag is afkomstig van leningen. Die leningen moeten snel terugbetaald worden en dus werd beslist om de winstmarge te verhogen tot – hou u vast – 30 procent. Volgens het gespecialiseerde persagentschap Bloomberg is dat het dubbele van wat gebruikelijk is in de voedingsindustrie. Met 30 procent kom je in de buurt van groeibedrijven als Google en Apple.

Kosten drukken

Warren Buffet, die normaal de bedrijven die hij koopt niet revolutionair herstructureert, liet de operationale leiding over aan 3G Capital en die hebben wel een reputatie op dat vlak. Het Braziliaanse investeringsbedrijf dat van oprichter Jorge Paulo Lemann de rijkste man van Brazilië maakte (goed voor een persoonlijk fortuin van 18 miljard dollar) kocht in 2010 Burger King.

De nieuwe ceo Bernardo Hees ontsloeg meteen de helft van de werknemers in de hoofdzetel van Burger King. In geen tijd wist Hees de kosten te drukken met 30 procent. Er kwamen zelfs quota voor kleurenkopies.

Net die Hees werd vorig jaar naar de top van Heinz gecatapulteerd. Daar mag hij dezelfde stunt nog eens overdoen. Hij schrapte meteen 600 kantoorjobs in de VS en sloot er ook drie fabrieken waardoor nog eens 1350 mensen hun baan verloren. De productie werd geconcentreerd in de vijf overblijvende vestigingen.

Er werd net als bij Burger King op de kleintjes gelet. In een poging de energiekosten naar beneden te krijgen werden alle mini-koelkasten waar werknemers hun drankje of eten in bewaren buiten gegooid. In de kantoren mogen bedienden nog maximum 200 kopies maken per maand. Ecologisch bewustzijn is daarbij niet de drijfveer wel een drastische kostenbesparing.

Na de VS is Europa aan de beurt. Hees ‘stroomlijnde’ vorig jaar al de activiteiten in Engeland en Ierland. Daar sneuvelden 250 banen. Nu worden de vestigingen in België en Duitsland gesloten. De productie van Turnhout verhuist naar Engeland. De productie in Duitsland wordt uitbesteed aan onderaannemingen.

Merk op: in Engeland waar de loonkost zogezegd veel lager is, verdwenen eerder al meer jobs dan er nu geschrapt worden in Turnhout.

De werknemers van Heinz zijn dus de speelbal geworden van investeerders die de winst willen verdubbelen om heel snel hun schulden te kunnen terugbetalen. Die investeerders zijn niet toevallig lid van het kransje van 85 multimiljardairs die volgens een rapport van Oxfam evenveel bezitten als de helft van de wereldbevolking (3,5 miljard mensen).

Wie pleit voor lagere loonkosten vindt dus eigenlijk dat die 85 nog wat rijker moeten worden. Het zou helpen mochten de voorstanders van loonkostverlaging dat ook openlijk zeggen.

take down
the paywall
steun ons nu!