Dakloze in Japan (Foto: Flickr Creative Commons)
Nieuws, Milieu, Corruptie, Daklozen, Japan, Fukushima, Kernramp, Fukushima,, Nucleair afval, Kernramp Fukushima, TEPCO -

Daklozen gerekruteerd om radioactief afval Fukushima op te ruimen

Recruiters in Japan krijgen 100 Amerikaanse dollar voor het rekruteren van daklozen om nucleair afval op te ruimen bij de zwaar beschadigde Fukushima kerncentrale. Er is een tekort aan werknemers die de zenuwslopende job op zich willen nemen en uitzendbureaus zoeken in stations naar daklozen die ze kunnen overhalen het werk te doen. De ontmanteling van Fukushima kan nog 30 jaar duren en en tot en met 2015 zijn er nog zeker 12.000 werknemers nodig.

maandag 30 december 2013 16:50
Spread the love

Een van de recruiters, Seiji Sasa, vertelde persagentschap Reuters over zijn zoektocht naar potentiële arbeiders in de Japanse stad Sendai. Deze headhunter levert daklozen aan onderaannemers voor een beloning van 100 dollar per persoon. De opruimwerkzaamheden worden verricht onder leiding van het bedrijf Tokyo Electric Power Company (TEPCO), dat na de ramp flink heeft moeten bezuinigen en werkt met uitzendkrachten. 

Minimumloon voor maximale belasting

Het via uitzendbureaus aannemen van daklozen voor de gevaarlijke job is voor TEPCO een manier om het werk tegen minimumloon te laten klaren. Wanneer het loon de daklozen bereikt, is er heel wat geld aan de strijkstok bijven hangen bij tussenpersonen, waarna er soms nog maar 6 dollar per uur overblijft. 

De werkzaamheden die moeten gebeuren bij de Fukushima-kerncentrale, die in 2011 zwaar beschadigd raakte na een aardbeving en tsunami, zijn onder meer het verwijderen van splijtstofstaven uit de verwoeste reactoren en het beheersen van de honderden tonnen vervuild water die dagelijks de oceaan in lekken. Volgens het persagentschap Reuters worden de gerekruteerde daklozen voornamelijk ingezet om met radioactief afval vervuilde wegen in de omgeving op te kuisen.

Eerder verschenen er al verontrustende berichten over het hoge stralingsniveau waar medewerkers aan worden blootgesteld, de toenemende werkdruk en de menselijke fouten die daar het gevolg van zijn. Momenteel werken er zo’n 6.000 mensen bij Fukushima. Volgens Jan Vande Putte, stralingsexpert van Greenpeace, zijn de individuele arbeiders het slachtoffer van een desastreus management bij TEPCO en een schrijnend tekort aan (financiële) middelen. 

Verloren overzicht leidt tot corruptie

Het opruimen van de kerncentrale wordt betaald door de Japanse overheid, die tot nu toe 35 miljard dollar daarvoor heeft vrijgemaakt. Toezicht op de werkzaamheden verloopt moeizaam, omdat er een wildgroei is ontstaan aan aannemers, onderaannemeners en uitzenders die arbeid leveren. Eerder dit jaar bleken georganiseerde bendes mensen te leveren aan onderaannemers om arbeid te verrichten. In augustus bleken in de tien meest vervuilde plekken rond de kercentrale alleen al 733 kleine en grote bedrijven door de overheid betaald te worden voor hun diensten.

“Er zijn veel onbekende entiteiten betrokken raken bij saneringsprojecten”, zei Takayoshi Igarashi, een voormalig adviseur van ex-premier Naoto Kan, tegen Reuters. “Er moet een grondige controle zijn over waar bedrijven werken en wat ze wanneer doen. Ik denk dat het er waarschijnlijk volledig wetteloos aan toe gaat en dat de aannemers die aan de top staan niet grondig controleren.”

Geen stralingsmeters

Inmiddels zijn er verschillende personen opgepakt en beboet voor het rekruteren van daklozen op straat en in opvanghuizen om in Fukushima te gaan werken. Volgens Reuters blijven er berichten binnenkomen van daklozen die claimen in Fukushima gewerkt te hebben en waarbij kosten voor maaltijden en onderdak direct van het loon afgetrokken werden, waarna er maar een paar dollar overbleef. Ook zouden werknemers geen ziektekostenverzekering of stralingsmeters hebben. 

De Japanse regering heeft aangekondigd extra geld vrij te maken voor het opruimen van Fukushima. Het vinden van werknemers die bereid zijn zich bloot te stellen aan radio-actieve straling zal echter een probleem blijven, zeker ook met het oog op de vergrijzing en het algemene tekort aan arbeiders in de chemische sector in het land.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!