Verslag, Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Vakbond, ABVV, Lokaal, ACOD, Gent, 1 mei, Gent, Dag Van de Arbeid -

Grote strijdlust op 1 mei-stoet in Gent

Grote strijdlust op 1 mei-stoet in Gent
woensdag 1 mei 2013 17:18

In Gent daagden duizenden vakbondslui, socialisten en linkse sympathisanten op voor de jaarlijkse 1 mei-betoging. De betogers waren op de Dag van de Arbeid niet enkel in feeststemming, maar ook strijdvaardig.

De stad Gent kleurde op 1 mei roder dan anders. Tijdens de jaarlijkse 1 mei-stoet (een heus stadsevenement), liepen vakbondsleden, politici, arbeiders en bedienden zij aan zij om de Dag van de Arbeid te vieren. Niet enkel om te vieren, maar ook om te laten zien dat de sociale strijd nog lang niet gestreden is. Want naast muziek van de fanfares in de stoet werden er ook duidelijke sociale eisen gescandeerd.

Belastingparadijs

In haar speech op het eind van de betoging was ABVV-vakbondsleidster Katrien Neyt duidelijk genoeg. België is een belastingparadijs, maar dan enkel voor de grote bedrijven die geen cent belasting betalen. Ze eist daarom dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen.

Naast de vakbonden en politieke partijen waren er ook andere organisaties aanwezig in de stoet. Zo had je bijvoorbeeld ook TegengGAS, een organisatie die kritiek uit op de GAS-boetes. Deze boetes zijn volgens TegenGAS geen oplossing maar worden gebruikt om jongeren en protest te criminaliseren.

En ook dit jaar werd de 1 mei-stoet in goede banen geleid door Julien Ingelrest, die de optocht voor de 55ste keer mee organiseerde.

take down
the paywall
steun ons nu!