Nieuws, Samenleving, Betoging, België, Lokaal, Gent, Actie, De Wereld Morgen, Gent, GAS-boetes, TegenGAS -

100 betogers tegen GAS-boetes

Gent - Zo'n honderd jongeren betoogden tegen de recent ingevoerde wetgeving rond gemeentelijk administratieve sancties, of kortweg GAS-boetes. De betoging vertrok aan het stadhuis om aan de Groentemarkt te eindigen. Door de aanhoudende regen en koude werd gekozen voor een korter traject dan aanvankelijk gepland.

dinsdag 26 februari 2013 09:23
Spread the love

Volgens de jongeren opent de wirwar van gemeentelijke reglementeringen, in combinatie met het deels uitschakelen van de rechterlijke macht en de persoonlijke interpretatie van de GAS-ambtenaar, de deur voor misbruik en willekeur. Ook het voorstel van burgemeester Termont om de minimumleeftijd te verlagen tot 12 jaar kan voor de betogers niet. 

Het feit dat het stadbestuur in Gent  kiest voor een uitbreiding van het GAS-reglement, ziet men als een signaal dat er gekozen wordt voor repressie in plaats van een sociaal beleid in combinatie met preventie. Ook politieke activisten zouden GAS-boetes opgelegd krijgen, wat zou leiden tot het inperken van oppositie. 

De betogers stellen als alternatief voor de GAS-boetes een sociale politiek voor, die de problemen bij de voedingsbodem aanpakt en die inzet op collectieve oplossingen. De GAS-boetes zelf zouden daarbij volledig moeten verdwijnen. 

Tekst en foto’s: Frederik Sadones

take down
the paywall
steun ons nu!