“Ons land staat dicht bij een politiestaat”: Rik Torfs & verontwaardiging
Rik Torfs, Politiestaat, Staatveiligheid -

“Ons land staat dicht bij een politiestaat”: Rik Torfs & verontwaardiging

maandag 4 februari 2013 11:51
Spread the love

In een opiniestuk in De Morgen van 4 februari 2013 reageert Rik Torfs scherp op de toestand waarin ons land verkeert. Een kleine quiz: duidt aan waarover Rik Torfs fulmineert in de volgende quotes!

“Want de normale manier om misdrijven op het spoor te komen, moet de gerechtelijke weg blijven, waarbij onafhankelijke magistraten het heft in handen nemen, daarbij zorgvuldig de mensenrechten in het algemeen en de beginselen van het behoorlijk proces in het bijzonder respecterend. Zo niet belanden we in een politiestaat”.

Waarover heeft dhr. Rik Torfs het hier?
a) Het toenemende gebruik van Gemeentelijke Administratieve Sancties
b) De oproep van procureur Herman Dams om als burger alle verdachte elementen te melden bij de politie
c) Het dossier van staatsveiligheid over sekten, waarin de naam van dhr. Torfs valt.

Maar zomaar burgers in het oog houden, zonder specifieke misdrijven op het spoor te zijn, schendt de mensenrechten”

Waarover doet Rik Torfs hier zijn beklag?
a) De aankondiging dat de Stad Antwerpen 21 extra camera’s zal plaatsen
b) De oproep van procureur Herman Dams om als burger alle verdachte elementen te melden bij de politie
c) Dat de staatveiligheid op de hoogte is van zijn contacten met Scientology

Koos u twee maal voor a, dan hebt u duidelijk eerder een probleem met beslissingen die de CD&V, tot nader order nog steeds de partij van Torfs, steunt en mee uitvoert. Ook met optie b scheelt er heel wat, maar daar werd al genoeg over gezegd en geschreven door mensen die het beter kunnen verwoorden dan ikzelf. Koos u twee maal C, dan snapt u echter helemaal de gedachtengang van Torfs. Of u er achter staat, is waarschijnlijk nog een andere kwestie.

Vreemd dat politici pas gealarmeerd reageren wanneer hun eigen doen en laten gevolgd, niet eens ingeperkt, wordt. Zie ook het afkeurend reageren van Minister van Justitie Annemie Turtelboom (“Kamerleden en senatoren kunnen tijdens hun activiteiten niet gecontroleerd worden, daar ben ik zeer duidelijk over”), Joëlle Milquet, Sabine de Bethune, Tony van Parys, Ben Weyts, Kris Van Dijck en ongetwijfeld nog veel andere politici. Partijnamen noemen is zelfs niet nodig: zelden werd er zo uniform gereageerd.  Toch een beetje zonde dat er nu pas gereageerd wordt, nietwaar? 

Het opiniestuk is hier te vinden: http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1573385/2013/02/04/Privacy-en-godsdienstvrijheid-onder-druk-gezet.dhtml
Vreemd genoeg is de titel anders dan in de krant. Daar is deze “Ons land staat dicht bij een politiestaat” – Vandaar ook de titel van dit stuk.

take down
the paywall
steun ons nu!