Nieuws, België, The Spiral, Kunstsector, Kunstveiling, De Schreeuw, Tv-serie -

‘The Spiral’: aanklacht tegen kapitalisme in de kunstwereld

De TV-serie 'The Spiral', waarin een zesvoudige kunstroof Noord-Europa op z'n kop zet, is internationaal en interactief: de serie komt voort uit een samenwerking tussen zes verschillende landen en maakt het voor de kijker mogelijk om er actief deel van uit te maken via een online game. Leuk en spannend deze serie, maar achter de suspense zit een belangrijke boodschap.

dinsdag 25 september 2012 15:40
Spread the love

Centraal karakter in The Spiral is de mysterieuze artiest Arturo, die protesteert tegen het kapitalistische beeld van kunst als verhandelbaar object. Kunst is gegijzeld door de financiële markten, waar de werken puur als winstgenerator worden gezien. De duizelingwekkende bedragen die voor kunstwerken betaald worden, gaan voorbij aan de werkelijke waarde van kunst, die niet is uit te drukken in geld. 

Arturo bedenkt daarom een nieuw project, dat grootschaliger is en meer impact zal hebben dan alles wat hij tot nu toe heeft gedaan. Zes kunstwerken worden gestolen uit zes verschillende musea in zes verschillende landen. Het stelen is niet het doel op zich: de schilderijen worden voorzien van een GPS-tracker en Europa rondgestuurd, waarna er online naar de kunstwerken gezocht kan worden.

Call to action

In The Spiral vervaagt de grens tussen fictie en realiteit door de interactieve dimensie die de serie heeft met de online game, waarin de kijker wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de zoektocht naar de kunstwerken. Om de gebeurtenissen in de serie zo realistisch mogelijk te maken, zijn de gestolen kunstwerken ook echt verdwenen uit de zes musea.

Peter De Maegd van Caviar is producer van dit ambitieuze project. Hij is geen onbekende met participatieve series: eerder maakte hij al ‘Where is Gary?’, een documentaire waarin op zoek werd gegaan naar een echt bestaande oplichter in treinstations, en ‘Jean wordt Vlaming’, een reportage waarin het publiek Jean kon helpen om Vlaming te worden.

“Wat deze series gemeen hebben, is dat zij, net als The Spiral, een call to action bevatten. In The Spiral is deze call to action dat het publiek mee gaat zoeken naar de schilderijen en op die manier gezamenlijk een nieuw kunstwerk creëert, wat The Spiral zal heten”.

Hebzucht

Tot zover de suspense in de serie. Aan de basis van The Spiral ligt een citaat van Bertrand Russell: “The most valuable things in life are not measured in monetary terms. The really important things are not houses and lands, stocks and bonds, automobiles and real state, but friendships, trust, confidence, empathy, mercy, love and faith”.

Peter De Maegd: “In de huidige samenleving merken we dat mensen terug gaan nadenken over wat nu echt waardevol en belangrijk is in het leven, ze stellen zich vragen bij de hebzucht die bestaat in de maatschappij. In de kunstsector gaan astronomische bedragen om die betaald worden voor kunstwerken, kunst wordt gezien als een commoditeit waar veel geld aan verdiend kan worden”.

Vier jaar geleden is begonnen met het project rondom de productie van The Spiral, maar ook nu is de centrale boodschap nog altijd actueel. Zo is bijvoorbeeld in mei van dit jaar ‘De schreeuw’ van de Noorse schilder Edward Munch voor 119,9 miljoen dollar (92,7 miljoen euro) geveild in New York. In 2011 is 250 miljoen dollar (193 miljoen euro) betaald voor ‘De kaartspelers’ van Paul Cézanne, het duurste schilderij ooit.

Hallucinant, bedenkend dat er een wereldwijde economische crisis heerst en sommige mensen iedere dag moeten worstelen om rond te komen. De Maegd: “We hebben eigenlijk de tijdgeest in de serie verwerkt. Met The Spiral wilden we relevante vragen neerzetten die veel mensen zichzelf stellen over de juistheid van wat er in de samenleving gaande is, maar zonder belerend te zijn”.

Het kunstwerk ‘The Spiral’ zal worden gepresenteerd op een symbolisch afsluitend evenement in verschillende steden, in België bij het Rubenshuis in Antwerpen en voor het Europees Parlement in Brussel. Dit evenement vindt plaats op vrijdag 28 september om 21 uur.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!