Kerncentrale VS
Nieuws, Milieu, VS, Kerncentrales, Overstromingen, Klokkenluider, Nuclear Regulatory Commission -

“Nucleaire waakhond VS verdoezelt overstromingsrisico”

BRUSSEL — Een klokkenluider bij het Amerikaanse Nucleaire Agentschap beschuldigt in een brief het agentschap ervan het overstromingsrisico van de kerncentrales in het land verborgen te houden, en jarenlang niets ondernomen te hebben om de risico's aan te pakken.

dinsdag 18 september 2012 15:20
Spread the love

Richard H. Perkins is risico-ingenieur bij de Nuclear Regulatory Commission (NRC), de Amerikaanse overheidsinstantie die de veiligheid in de kerncentrales moet controleren. Hij was in 2011, enkele maanden na de kernramp in Fukushima, hoofdauteur van een rapport over de kwetsbaarheid van de Amerikaanse kerncentrales voor overstromingen. Hij kwam tot de conclusie dat verschillende centrales in de VS een gelijkaardig risico liepen als Fukushima.

Vooral dijkbreuken stroomopwaarts vormen een groot gevaar voor een aantal centrales. Ze kunnen de stroomvoorziening en de noodsystemen helemaal uitschakelen. Het risico dat zoiets daadwerkelijk gebeurt, is onaanvaardbaar hoog, besluit het rapport.

Doofpot

In een persbericht liet de NRC echter weten dat het rapport “geen onmiddellijke veiligheidsproblemen vaststelde”. De commissie maakte de studie openbaar op de eigen website, maar vlakte grote stukken uit, naar eigen zeggen uit veiligheidsoverwegingen en omdat er commerciële belangen gemoeid zijn met de informatie.

Maar Perkins is ervan overtuigd dat het om een doofpotoperatie gaat. Hij vermoedt dat de NRC de kwetsbaarheid van de centrales geheim wil houden en ook niet wil toegeven hoe lang het agentschap er zelf al weet van heeft zonder iets te ondernemen.

“Ik klaag aan dat de Nuclear Regulatory Commission moedwillig relevante en wetenswaardige informatie ten onrechte heeft aangeduid als gevoelig voor de nationale veiligheid in een poging om die informatie te verbergen voor de bevolking”, luidt de eerste zin in de brief van Perkins.

Hij vermoedt dat de commissie de informatie wil achterhouden om het eigen hachje te redden. “De werknemers van de NRC zijn mogelijk geneigd om deze informatie geheim te houden omdat ze het agentschap in verlegenheid kan brengen”, schrijft hij.

“De geredigeerde informatie betreft onder meer de bespreking van en fragmenten uit officiële NRC-documenten die aantonen dat de NRC al een aanzienlijke tijd in het bezit is van relevante, opvallende veiligheidsinformatie maar niet naar behoren handelde. Tegelijkertijd heeft de NRC de informatie verborgen gehouden.”

Tweede ingenieur

De NRC wil voorlopig niet reageren op de klacht van de klokkenluider. Een woordvoerder stelt wel dat de censuur van het rapport in opdracht van onder meer het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid gebeurde, het ministerie dat de VS moet beschermen tegen terreur.

Maar inmiddels heeft een tweede risico-ingenieur bij de NRC zich in het debat gemengd. De man, die anoniem wil blijven, liet aan de onlinekrant The Huffington Post weten dat het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid toestemming gegeven had aan de NRC om het hele rapport openbaar te maken.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!