Catastroïka: privatisation goes public
Nieuws, Europa, Samenleving, Politiek, Cultuur, België, Documentaire, Debtocracy, Catastroïka -

Griekse documentaire Catastroïka te zien in België

De online documentaire Debtocracy analyseerde hoe Griekenland in de schuldencrisis was terecht gekomen. De maker Aris Chatzistefanou heeft ondertussen een nieuwe online documentaire gemaakt: Catastroïka, die de verwoestende gevolgen toont van de massale privatiseringen die van Griekenland worden geëist. Vanaf 22 september maakt de regisseur met zijn film een tournee door België.

zondag 16 september 2012 20:03
Spread the love

Aris Chatzistefanou is een Griekse journalist. Zijn carrière begon hij als stagiair bij de BBC. Nadien is hij aan de slag gegaan bij de Griekse zender SKAI, waar hij een bijzonder interessant programma maakte: Infowar. Een goede twee jaar geleden is hij daar aan de deur gezet (de redenen zijn nooit duidelijk geweest, maar er is sprake van dat hij niet de ideologische koers volgde die het management had uitgestippeld). Chatzistefanou ging dan aan de slag als onafhankelijk programmamaker en maakte zijn eerste documentaire “Debtocracy” met bijdragen van geïnteresseerde kijkers.

Debtocracy liet economen en journalisten aan het woord die ontleden hoe Griekenland in de economische schuldenval is terecht gekomen en liet zien hoe vergelijkbare situaties werden aangepakt in andere landen zoals Ecuador.

De documentaire heeft heel wat reactie losgeweekt. Fragmenten ervan werden trouwens in het -helaas ter ziele gegane- Zuiderpershuis vertoond tijdens de Griekse blend afgelopen mei.

Chatzistefanou heeft ondertussen niet stil gezeten en heeft een nieuwe documentaire gemaakt op dezelfde online manier: Catastroïka, privatisation goes public.  De film onderzoekt de verwoestende gevolgen van de massale privatiseringen die van Griekenland worden verwacht. Die komen momenteel maar niet van de grond, tot grote frustratie van de trojka, maar het is niet verwonderlijk, want de waarde van alles wat te koop staat, daalt met de dag en mogelijke “investeerders” willen natuurlijk zoveel mogelijk opkopen voor zo weinig mogelijk geld.

Niet enkel Griekenland komt in de documentaire aan bod, maar ook Rusland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Eind deze maand vindt een Belgische tournee van de film plaats, in aanwezigheid van één van de makers. In Antwerpen zullen fragmenten worden getoond en toegelicht door de regisseur. Engelse ondertitels en toelichting in het Engels. Gratis toegang.

Wanneer? Donderdag 27 september om 18u30.

Waar? Europazaal, ACW-gebouw De Stroming, Nationalestraat 111-113 (vlakbij de Groenplaats).

U kunt uw komst bevestigen via Facebook: http://www.facebook.com/events/390560017681319/

Meer info over de Belgische tournee vindt u hier: http://www.zintv.org/catastroika

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!