Nieuws, België, Onderwijs, Finland, Exit concentratie -

Exit concentratie, een documentaire over migratie en onderwijs, deel 3

Exit concentratie, een documentaire over migratie en onderwijs, deel 3
woensdag 12 september 2012 20:42

Als je als leerkracht wil bijleren over inclusie dan moet je naar Finland. Al ben je doof, blind, heb je een mentale of fysieke handicap, ben je autistisch, of heb je gewoon een taalachterstand, maakt niet uit. Alle kinderen gaan naar de school in de buurt. Doordat het allochtonenbeleid ruim 20! jaar geleden werd ingevoerd in het Finse onderwijs konden ze problemen voorkomen. Ook al zijn er ook in de hoofdstad Helsinki concentratiescholen met meer dan 60% migranten, er zijn nagenoeg geen problemen. Het doordachte en open beleid zorgt ervoor dat er bijna geen dure zittenblijvers zijn, ook niet bij de allochtonen. De dure universitaire leerkrachten hebben geen impact op het totale kostenplaatje. Niettegenstaande Finland de eerste van de klas is op het vlak van onderwijsprestaties én sociale gelijkheid, kost het onderwijs er zelfs minder dan in België.

Dit is het derde deel van de documentaire Exit Concentratie van Luk Dewulf en Inge Wagemakers. Exit concentratie is een documentaire van 1 uur over migratie en onderwijs en kwam tot stand met de steun van Fonds Pascal Decroos en de regionale televisiezender AVS.

Exit Concentratie is bestelbaar op DVD door een mail te sturen naar inge.wagemakers@gmail.com.

Vind ons op FB: www.facebook.com/ExitConcentratie

take down
the paywall
steun ons nu!