Nieuws, Politiek, België, Tmd, Het land van de 1000 schandalen -

Het goddelijke monster & de atomaschriftjes

Hoe u ook denkt over 'Het goddelijke monster', dat de dialogen in het boek slecht geschreven zijn, de tv-serie best te pruimen is of het West-Vlaams erbarmelijk gesproken, boek en serie zijn - anders dan de bewering door de auteur dat elke gelijkenis met bestaande personen en gebeurtenissen op toeval berust - wel degelijk sterk geïnspireerd door de vele schandalen uit de periode 1970-1996.

donderdag 2 augustus 2012 00:12
Spread the love

Wie al wat jaren ervaring heeft, zal in de familie Deschryver nogal makkelijk de familie De Clerck herkennen van het Beaulieu bedrijfsimperium. Zelfs de feitelijke opsomming van de verdenkingen tegen de groep en van wat zich heeft afgespeeld rond Beaulieu, oogt soms sterker dan wat de fictie van boek en serie te bieden heeft.

Het is ook geen toeval dat de met een jachtgeweer gedode echtgenoot van Katrien Deschryver de geheimen van de familie toevertrouwt aan atomaschriftjes. Een zekere Leo Delcroix heeft hem dat voorgedaan.

En zelfs wie nog zeer jong was midden de jaren negentig, of zelfs nog niet geboren, zal de naam Dutroux bijna zeker kennen en wellicht vertrouwd zijn met de beelden die opduiken in de tv-serie. De door Dutroux ontvoerde, misbruikte en vermoorde meisjes en de stuitende onkunde van politie en gerecht vormen het schandaal dat België meest van al heeft beroerd.

Het land van de 1000 schandalen

Het is ietwat overdreven te beweren dat men een land kent aan zijn schandalen. Maar het is zeker dat alle burgers, jong en oud, best weet hebben van wat fout loopt. Wie meer democratie en minder schandalen wil, wie betere en vooral nageleefde wetten en minder corruptie wil, moet eerst weten wat de kwalen van het land zijn.

Al in 1997 werden de vele affaires uit de periode 1970-1996 verzameld in het boek ‘Het land van de 1000 schandalen. Encyclopedie van een kwarteeuw affaires’. Omdat we ons de feiten niet altijd meer juist herinneren, of gebeurtenissen soms helemaal zijn vergeten, omdat de werkelijkheid van de Belgische schandalen nogal eens straffer is dan de verbeelding, en omdat die schandalen de fictie van Het goddelijke monster sterk inspireren en voeden, serveren we de komende weken een aantal bijdragen met wat we al wisten anno 1997.

En we beginnen met het verhaal van de atomaschriftjes van Leo Delcroix – Klik hier

Dirk Barrez is de auteur van Het land van de 1000 schandalen. Encyclopedie van een kwarteeuw affaires, Globe, 1997, 384 p. (geactualiseerde franstalige versie in 1998)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!