Nieuws, Economie, België - Elysabeth Loos

Greenpeace vraagt de PS om kleur te bekennen

Activisten van Greenpeace verhinderen sinds deze morgen de toegang tot de hoofdzetel van Electrabel in Brussel. Verkleed als militanten van de PS kondigen ze aan te breken met de nucleaire maffia. Greenpeace vraagt de partij van premier Di Rupo de wet op de kernuitstap ondubbelzinnig uit te voeren, en niet te plooien voor de chantage van Electrabel.

woensdag 27 juni 2012 11:37
Spread the love

Van de regeringspartijen plooiden CD&V en MR alweer voor de nucleaire maffia. Ook Staatssecretaris Wathelet van cdH leek afgelopen weekend de deur voor een levensduurverlenging open te zetten.  Alleen Open VLD en Sp.a hebben voorlopig de moed om tegen de Franse multinational in te gaan. Maar hoe zit het met de PS? Premier Di Rupo hult zich in stilzwijgen.

Monopolie doorbreken

“De PS heeft nu de sleutel in handen”, zegt Eloi Glorieux, energiecampaigner bij Greenpeace België. “We verwachten van hen dat ze de moed hebben om het monopolie van Electrabel te doorbreken.Onze energiebevoorrading mag niet langer afhankelijk zijn van één buitenlandse multinational die erin slaagt een regering, een economie én een ganse bevolking te gijzelen.”
Gisteren lanceerde Greenpeace een filmpje waarin de gijzeling van eerste minister Elio Di Rupo expliciet getoond wordt.

Consument wordt uitgeperst

Uit een recente studie van de CREG over de evolutie van de elektriciteitsprijzen op de residentiële markt blijkt dat Electrabel nog steeds bij de duurste leveranciers hoort. En dat terwijl de kerncentrales al lang afbetaald zijn.
Het bedrijf wil de kerncentrales nu tien jaar langer laten draaien, zodat het zijn monsterwinsten nog kan opvoeren. Om druk uit te voeren op onze politici, voert het bedrijf al jaren een desinvesteringsbeleid en dreigt het ermee om efficiënte gascentrales te sluiten. Hierdoor wordt onze energiezekerheid in gevaar gebracht.

Tijd voor propere energie

Greenpeace roept premier Di Rupo en zijn regering op om de drie oudste reactoren (Doel 1, Doel 2 én Tihange 1) ten laatste in 2015 te sluiten. Uit een onafhankelijke analyse in opdracht van Greenpeace bleek dat de Europese stresstesten geen betrouwbare graadmeter zijn om de veiligheid van onze verouderde kerncentrales te beroordelen.
Het is ook tekenend dat de nucleaire operatoren de kans op een kernramp bijzonder laag inschatten, maar wel weigeren om aansprakelijk gesteld te worden in geval van een kernramp.
Niemand zal bovendien in nieuwe flexibele productiecapaciteit investeren, zolang de oude kerncentrales operationeel blijven. Ons energieproductiepark moet dringend vernieuwd en gemoderniseerd worden op basis van toekomstgerichte en veilige technologieën die tegelijk duurzame jobs creëren. Dat kan enkel als we het nucleaire tijdperk ondubbelzinnig de rug toekeren.

Elysabeth Loos is woordvoerster van Greenpeace België

take down
the paywall
steun ons nu!